Президентът: Народът очаква качествен дебат по вота

Майка с четири деца, чийто мъж е убит в Сирия, ли е заплахата за България, попита Плевнелиев

Президентът: Народът очаква качествен дебат по вота | StandartNews.com

Русе. „Българският народ има правото да очаква в парламента качествен дебат, а не процедурни хватки". Това каза президентът Росен Плевнелиев в Русе по повод внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

Хората очакват да се работи ефективно и бързо и да се надгражда по инфраструктурните проекти на нацията, категоричен бе Плевнелиев.

"Надявам се, че този път в парламента всички ще се отнесат отговорно, че ще има истински дебат по тази тема и също така очаквам и дълбоко се надявам, че в този дебат ще се родят както проблемите, така и техните решения, защото това е начинът. "Хемус" – чухме много противоречиви послания, три години беше приоритет, ЕК каза да, приемаме я като европейски приоритет, сега не знаем вече какво ще се случва. Тунелът под Шипка, западната тангента на София, част от европейски коридор - не знаем, същевременно преди няколко месеца имаше други послания. Самият аз съм притеснен", продължи държавният глава.

"Очаквам всички институции и парламентарно представени политически сили да се ангажират не с партизански битки, а с решения", каза още за вота Росен Плевнелиев.

Правителството има свой план за действие, каза държавният глава по повод наплива на бежанци у нас. Плевнелиев уточни, че е бил ревизиран наскоро. "Вярвам, че институциите са посветени на решаването на тази тема и компетентно, със своята отговорност, вземат решения и действат", допълни президентът. И уточни, че проблемът с бежанците е тревожен и той следи много внимателно ситуацията около него и получава доклади.

Плевнелиев изтъкна, че вижда „достойно отношение на българските граждани в подкрепа на тези, които имат нужда от помощ – бежанците". Той благодари на българските граждани за събраните помощи.

„Вчера гледах репортаж по телевизията, в който е показана една жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, мъжът й е убит във войната. Питам аз: „Това ли е рискът за България? Това ли е тази част от мюсюлманска армия - по определението на една политическа парламентарно представена сила - която заплашва България", каза президентът на България във връзка с въпроса за сирийците, които ще бъдат екскортирани от страната ни. Той призова гражданите да покажат, че са европейците, а институциите да носят отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай