Четвъртък,

Президентът на Украйна Петро Порошенко идва у нас

От: Администратор -
Президентът на Украйна Петро Порошенко идва у нас
A
A
A

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на 30 юни, четвъртък, президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде на еднодневно официално посещение в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред, ще бъдат акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския президент Петро Порошенко.

В 11.00 часа държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне президента Петро Порошенко с официална церемония на пл. „Св. Александър Невски" в столицата.

За 11.25 часа в сградата на „Дондуков" 2 е предвидена официална снимка на двамата президенти, след което Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще проведат разговор „на 4 очи".

От 11.50 часа ще се проведат пленарните разговори на двете официални делегации, след което на церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 и в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще бъдат подписани двустранни документи: Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия; Меморандум между Министерствата на младежта и спорта на Република България и Украйна за сътрудничество между младежта; Споразумение между Българската академия на науките (БАН) и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент „Йонасат микро" на базата на космическия апарат „Микросат-М".

В 12.50 часа президентът Росен Плевнелиев и президентът Петро Порошенко ще дадат съвместна пресконференция.
В рамките на официалната си визита в София Петро Порошенко ще разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов.

В столицата Петро Порошенко ще открие паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко, а в гр. Хисаря украинският президент ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във Военния санаториум „Калероя".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички