Президентът иска референдум с евроизборите

Президентът иска референдум с евроизборите | StandartNews.com

София. Национален референдум с три въпроса да бъде проведен през май в едно с изборите за европарламент ще предложи президентът Росен Плевнелиев на депутатите. В допитването ще бъдат включени три въпроса. Хората ще трябва да отговорят дали подкрепят мажоритарния вот, въвеждането на задължително гласуване на избори и национални референдуми, както и възможността да се гласува дистанционно по електронен път.

Според държавния глава гражданското общество ясно е показало, че иска да участва във взимането на най-важните решения за страната, а демократичният начин е това да се случи чрез референдум, обяви той в обръщение към нацията.

Провеждането на националния референдум ще е най-евтино и лесно през май, когато ще гласуваме за депутати, които да ни представляват в Брюксел. Ако избирателите кажат "да" на смесения вот, който включва и мажоритарен избор, "желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители", заяви президентът.

"Сред позитивите на смесената система са преодоляване на разединението в обществото и стабилизиране на партийната система. Запазва се партийното многообразие, но се гласува и за личности", добави Плевнелиев. Задължителното гласуване ще включи в избора на общото бъдеще и отчуждените от политическия живот, а управляващите няма да са избранници само на твърди партийни ядра, обясни Плевнелиев.

Ще се противодейства и на купения вот, защото ще се намали тежестта му, допълни той. Електронното гласуване е вкюлючено като опция в референдума, защото може да повиши избирателната активност и авторитета на институциите, както и да улесни гражданите у нас и зад граница, твърди Плевнелиев. Ако такова бъде въведено, задача на депутатите ще е да гарантират тайната на вота.

По думите му демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството. "Няма автентична демокрация без представителност на вота. Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага", категоричен бе плевнелиев.

"Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас," призова държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай