Премиерът с ключова новина за тока и газа. Кого нападна

Токът няма да поскъпва засега

Премиерът с ключова новина за тока и газа. Кого нападна | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков обеща, че цената на тока на този етап няма да се качва. "За газа не мога обещая, защото не можем да го удържим. Но докато успяваме да държим цените на електроенергията, това е най-голямата помощ, която можем да направим за всички цени", каза той на среща с граждани в Благоевград, цитиран от Dariknews.bg.

Петков обяви, че вината за високата инфлация в цяла Европа носи руският президент Владимир Путин. "Както се случва война с оръжия в Украйна, така в момента има война и на икономиките. Ние водим война с "Газпром".

Русия в момента използва всичките си лостове, за да притисне ЕС. Кризата в Украйна, не е просто криза в Украйна. Започва се още от миналото лято, когато газовите хранилища в Европа се източват от Путин", посочи министър-председателят.

"Цената на тока се определя от най-скъпия производител. Когато в Европа газовият производител на електроенергия става най-скъпия, той определя цената за цяла Европа. Това е много добре планирана атака от Путин преди да започне войната.

Той вдигна цената на тока и газа главоломно в цяла Европа, защото всяко едно производство се базира на цената на електроенергията. И изведнъж цялата инфлация се образува", обясни Петков пред гражданите.

Докато не овладеем енергийната криза, в която е попаднала цяла Европа, цените ще продължат да растат, категоричен бе той пред гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай