Премиерът посрещна Урсула с букет красиви рози

Двамата ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика

Премиерът посрещна Урсула с букет красиви рози | StandartNews.com

Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна на посещение в България.

Двамата имат работна среща в министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите-членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП, уточниха от МС.

В Европа можем да успеем само ако обединим усилията си, каза Фон дер Лайен преди срещата си с премиера. Тя акцентира върху важността на посещението си и сподели пред журналисти, че за нея е чест и удоволствие да посети страната ни.

„Чест и удоволствие е, че съм тук в София. За мен е много важно, че съм тук, защото България е важен член на ЕС“, посочи фон дер Лайен.

„През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиум на ЕК. Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателя Бойко Борисов. С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания. Важно за мен е да се постигне баланс в ЕС“, заяви още председателят на ЕК.

Фон дер Лайен постави акцент и върху предизвикателствата, пред които е изправен ЕС: „Дигитализация, демографски промени, които влияят върху икономиките и обществата ни, също и сигурността. Напълно съм наясно, че в период на миграция е необходимо да намерим ново начало по отношение на миграцията. Ние сме 100 % зад България и ако искаме устойчива идея в рамките на ЕС трябва да сме на ясно, че ние разчитаме на България за действия и информация. В центъра на европейския дневен ред промяната на климата.

„Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието, защото младите хора изграждат бъдещето ни. Да инвестираме в научно-изследователските дейности и иновации“, добави още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай