Премиерът Ковачевски скъп гост на Илхан Кючюк

Българският евродепутат ще получи днес почетното звание Доктор хонорис кауза на Американския университет в Европа - ФОН

Премиерът Ковачевски скъп гост на Илхан Кючюк | StandartNews.com

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бе гост на българския евродепутат Илхан Кючюк в Скопие. Министър-председателят присъства на вечеря в ресторант, която Кючюк даде в ресторант в столицата на РСМ. Той се появи изненадващо, поздрави персонално всички присъстващи политици, дипломати, евроатлантици и журналисти  и прекара близо два часа в разговори с тях. 

Илхан Кючюк става почетен доктор на Американския университет в Скопие

Македонският премиер бе придружаван само от двама охранители, които останаха до вратата на ресторанта. 

В неформален разговор с журналисти Ковачевски разказа как в Гърция го питали дали наистина той е премиер на РСМ, защото не приличал на такъв заради непринуденото си поведение. 

Премиерът на РСМ се съгласи с тезата на журналистите, с които разговаря, че най-важното в отношенията между България и Северна Македония е да се спре с езика на омразата.

Преди това Димитър Ковачевски бе на площада до парк „Ибни Пайко”, където с концерт бе отбелязана 31-годишнината от обявяването на независимостта на РСМ на 8 септември 1991 г. В речта си Ковачевски призова граждани и политици за "заедност" по пътя за постигането на основната цел на страната - влизане в Европейския съюз. 

"Не е време за политиканстване, не е време за избори. Нашата цел е да се присъединим към ЕС и затова е нужно да сме заедно - така, както бяхме заедно при извоюването на независимостта, при определянето на посоката на страната към западните ценности и демокрацията, при приемането в НАТО ", посочи Ковачевски.

.Сред присъстващите на събитието бяха българският евродепутат и докладчик в Европейския парламент по процеса за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС Илхан Кючюк, както и евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Вели. Днес Илхан Кючюк ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Американския университет в Европа - ФОН за особения му принос в развитието на научното и образователно сътрудничество и утвърждаване на европейските ценности и култура във висшето образование.

Това ще се случи по време на конференция на тема "Младежта и образованието като ключ за по-силен евроатлантически съюз".  На нея ще бъдат популяризирани двойни програми на университета с висши училища в Германия, Франция, Израел, както и с българския ВУЗФ. В дискусия за ролята на образованието за по-силен евроатлантически съюз ще участват д-р Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България, Моника Зайкова - депутат и председател на Владежкия клуб в НС на РСМ, д-р Четин Казак, бивш депутат от ДПС и преподавател в Нов български университет и др. А заключителната реч ще е на госпожа Кира Рудик, народен представител във Върховната Рада на Украйна и вицепрезидент на АЛДЕ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай