Премиерът: Болница "Лозенец" да е към здравното министерство

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държи болница "Лозенец" да бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването...

Премиерът: Болница "Лозенец" да е към здравното министерство | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държи болница "Лозенец" да бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването.

Той заяви, че не е очаквал отхвърляне на предложението болницата да бъде превърната в място за лечението на деца. Това не съм го очаквал, защото от една страна болница на властта, с гръмкото име "Правителствена", независимо че се ползва от президентството, парламента, съдебната система. Всички я знаят като "Правителствена болница". Мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение, поясни той пред български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.

По неговите думи това предложение е срещнало яростна съпротива, каквато не е очаквал. Да приемем, че имат някакви аргументи. Затова - окей. Не считам, че Министерският съвет или администрацията, или инспекторатът на МС, е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променят само това, да не е "правителствена" болница. Окей, държат да остане такава, каквато е, нека да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница, посочи премиерът.

Нека си остане такава - университетска, с всичките необходими неща. Дори ще опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, ако е възможно, но държа тя да си отиде към МЗ. Там са компетентните органи, там са контролът, и както всички останали болници, да се казва "Болница Лозенец", да се махне думата "правителствена", защото ме дразни, а и считам, че не сме компетентни да управляваме болница. Защото, ако погледнем реално, сега вие за правителствена болница трябва да зададете въпросите към мене. Това не ми е работа. Има министър на здравеопазването, който управлява болниците в страната и моето настояване и единствено искане към парламента ще бъде да я прехвърлим към МЗ, уточни министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай