Премиерски шамари заради винетките

Борисов публично разжалва шефа на АПИ, прати го като глашатай да успокоява хората

Премиерски шамари заради винетките | StandartNews.com
  • Борисов публично разжалва шефа на АПИ, прати го като глашатай да успокоява хората
  • БСП яхна проблема, Фандъкова успокои столичани

Едни хора, носят щастие, където и да се появят, други - когато и да си тръгнат. Определението на гениалния циник Оскар Уайлд за втория тип люде лепна като потник на Георги Терзийски, шефът на АПИ. В публично унизителна ситуация като неговата досега сам се е поставял един единствен човек - Нейчо Неев, който преди 28 години се изуми: Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер.
След премиерския гняв върху Терзийски пред камерите в Министерски съвет от сряда насам на практика АПИ няма шеф. А глашатай. Дали ще го смени Борисов и кога няма значение, защото авторитетът му е 0.
Всичко започна с включването на камерите на тол системата в понеделник. Само за ден 805-има шофьори изгоряха за липса на винетки. Поставени са 295 стационарни рамки с по 2 или 3 камери, в зависимост от това колко са пътните ленти. Те покриват 10 800 км от републиканската пътна мрежа, похвали се във вторник сутринта доц. Георги Балабанов, експерт в Националното тол управление. Камерите обаче извадиха на преден план проблема трябва или не да се плаща винетка за пътищата от селата до областните градове. И най-вече ще се таксуват ли Околовръстното, Северната тангента и шосетата от столичните села до София. Появи се информация, че Северната скоростна тангента и пътищата за Банкя и за Панчарево не само са с винетка, но и вече имало глобени на връщане от работа. Това взриви хората от столичните квартали и извади на улицата жителите от Нови Искър. Във вторник вечерта те блокираха за четири часа пътя към квартала. И обещаха протестите им да не спират. А социалистите ловко яхнаха казуса и започнаха да искат обяснения от министър Петя Аврамова, премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова.
"Тук ли е шефът на АПИ?", бесен попита Борисов при старта на правителственото заседание в сряда. И яко набра: "Защо ми правите тези номера? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?! Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост?! Как ще плащат хората от Нови Искър или от Банкя, или от съседните места винетки?!"
На изборите за София те гласуват ли за кмет?, продължи Борисов, която заедно с Йорданка Фандъкова поне два пъти досега е казвал, че за тези квартали пътна такса няма да се събира. "Репетирате дали ще ви оправя още днеска? Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобеда?", заяви на Терзийски Борисов.
Гневът на премиера обаче не спря дотук. Още един път, ако ми направите така да се задъхам преди министерски съвет, ще бъде много критично за вас, закани се на министрите си  той. И публично нареди на Терзийски: "Във всеки център на населеното място около София отиваш лично днес, заставаш на площада и като глашатаите едно време викаш по три пъти: Няма да има винетки! Ясно ли е? Свободен си!"
Терзийски бе извикан по спешност на "Дондуков" 1 още преди заседанието на кабинета. Докато Борисов го зашлевяваше с думи в заседателната зала, соцдепутатите вече се опитваха да трупат дивиденти от скандала в парламента.
Не е нужно премиерът да крещи на заседанието на Министерски съвет, каза Георги Свиленски. И иронично допълни: "Няма нужда да ядосвате премиера за винетките и той да се кара на подчинените си – парламентът е мястото, където трябва да се обясни на хората". Той настоя Петя Аврамова светкавично да се яви в Народното събрание, за да даде разяснения по темата. Преди него същото поиска от трибуната на НС и Манол Генов. Става въпрос за десетки хиляди хора, на които личният лекар им е в София, на които детската градина на детето е в София, те работят в София. Те са притеснени, защото от няколко дни не е ясно дали ги глобяват или не“, каза Генов.
Столичани от далечните райони няма да плащат винетки, стана ясно час по-късно. А министър Аврамова обяви след заседанието на МС, че общините, които не искат за техни пътища да се таксуват, трябва да подадат специално заявление в АПИ и да поемат стопанисването на въпросните шосета.
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова успокои софиянци като публикува списък на 11 пътища около София, които ще са без винетки.
Няма глобени, успя да каже само шефът на АПИ Георги Терзийски преди да се заеме с изпълнение на премиерската заповед. В сряда Терзийски се оказа първо в Бистрица, после в Панчарево, където увери кметовете Самуил Попов и Николай Гюров, че хората от двете населени места няма да плащат винетки. От АПИ съобщиха, че шефът им се е чул и с кмета на Банкя Рангел Марков, както и че обиколките му в околностите на София продължават.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай