Премиерът предложи Зорница Русенова за социален министър

Премиерът предложи Зорница Русенова за социален министър | StandartNews.com

Аз истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос, да има парламент, каза Бойко Борисов

Зорница Русенова ще е предложението на премиерът Бойко Борисов за нов социален министър. Това обяви самият той пред журналисти в парламента.

Борисов разкри, че след разговори с подкрепящите кабинета партии те са дали подкрепата си за нея.

"Уведомих коалиционните партньори, всичките са „за" това Зорница Русинова да е новият социален министър", заяви Борисов. 

„От 15 години е там, беше заместник-министър. Г-н Калфин повтарям се справяше добре, искам да има и приемственост. Мисля, че тя има подкрепа, поне от това, което поразпитах малко. Очаквам мнение на социалните партньори, работодатели, двата синдиката. Освен това тя отговаряше по европейските програми. Много добър приятел с Брюксел и мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин ще се справим", обясни още Борисов.

По повод обсъжданата номинация на Томислав Дончев за социален министър, премиерът заяви: "Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ, той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз като правителство му кажем, така че тези, които се опитват да си направят на мой гръб някоя реклама, изобщо не е вярно"

Премиерът посочи, че Томислав Дончев е от хората, с които си говори с часове по много теми.

На въпрос защо е имало разминаване между имената вчера и защо Томислав Дончев не иска, Борисов посочи, че в България медиите са на 1000 % свободни, не може да се меси в очакванията им.

„От мене да сте чули нещо по темата? Г-н Цветанов има своето мнение като председател на Парламентарната група. Томислав Дончев е много добър министър, но той на практика има отношение по три ресора", посочи Борисов.

По думите му освен за еврофондовете, които поради липсата на пари в Брюксел България има да дава огромни пари. „Много милиарди, които са минали на европейски съвет, но малко като едно време при правителството на Орешарски. Вдигат заплатите на МВР, но не казват откъде ще вземат пари", каза той и посочи, че в Европейския съвет се приема помощ млрд и 800 млн. евро за Африка, 6 млрд. за Турция, а в същото време в бюджета на ЕК го няма.

„Затова единственото място поне според мен, откъдето могат да се съберат пари, като се режат кохезионни фондове или когато се търсят големи корекции по действащите програма, за да останат парите в бюджета. Така си го представям аз",каза той.

Премиерът заяви, че Томислав Дончев отговаря за това и е натоварен да отговаря и за енергетиката. „Естествено ще помага по ресора свързан със социалното министерство и европейските програми, но ще му изяде цялото време", заяви още Борисов.

Премиерът поясни, че преди два дни е бил с него в Лондон и се е забавлявал с медиите. „Понеже в Лондон английският хумор е нещо, което на мене много ми допада и се позабавлявах с вашите очаквания, да ги наречем", посочи Борисов.

Надявам се държавата да не бъде тласната в хаос, заяви Борисов

Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне, когато свършим всичката си работа, истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на питане на народните представители Румен Йончев и Явор Хайтов във връзка с политиката на правителството и действията свързани с отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, осъществяван от страна на ЕК,

„Действително в тази сфера се направиха много неща и разбира се много още трябва да направим. Не без помощта на българския парламент се промениха в Конституцията основни неща, които бяха отчетени и са в правилната посока, като започнем от разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, със засилената роля на инспектората, с това съдии да избират съдии, прокурори – прокурори и много други неща, които вие приехте", обясни премиерът, цитиран от "Фокус".

„Сега със законите за съдебната власт, с различните процесуални закони, които се подготвят и с много добрия диалог с ЕК, аз мисля ,че сме на правилния път", каза още Борисов.

„Ако не ме лъже паметта мисля , че в сряда в Брюксел ще ходят вътрешният министър, правосъдният министър, главният прокурор, за да отбележат какво е направено сега и следващите стъпки, за да ги съгласуваме предварително и да знаем, че действително това е правилната посока", допълни премиерът.

Той напомни, че в свое изказване председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер недвусмислено е заявил, че в рамките на този мандат на тази комисия, механизмът трябва да отпадне. „Той ще отпадне, когато свършим всичката си работа. Аз истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос, да има парламент, за да се приемат всичките тези закони", уточни той. „Това е ваша воля, това е политическа воля на всички политически партии, така че тук много разчитам и на вас", коментира още министър-председателят.

Това, което и вчера парламентът прие, особено единият от въпросите, не 100, 1000 % са противоконституционни. Това заяви Борисов по повод референдума на Слави Трифонов.

„Има решение от КС от 2003 г. няма как да стане от Обикновено народно събрание, но подведени по популизма всички гласуват и дано в един момент политическата класа действително разбере, че е изпратена тук да взима и някой път непопулярни и тежки решения", каза той.

На въпрос дали подкрепя президента Росен Плевнелиев в критиките му към народните представители, Борисов посочи, че е абсолютно прав.

Дончев: Предложение не съм получавал

Предложение за министър на труда и социалната политика нито по телефона, нито в писмен вид съм получавал, заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че ако е бил кандидат за министър на труда и социалната политика и бъде избран това е щяло да попречи на работата по ресорите, които управлява като вицепремиер.

Дончев допълни, че през последните дни е бил с министър-председателят Бойко Борисов в Лондон. „Аз предложение нито по телефона, нито в писмен вид съм получавал да изпълнявам подобна функция", каза още вицепремиерът и заяви, че по време на полета за Лондон е имал разговори с премиера Борисов за всякакви сценарии.

„Вариантът аз да поема подобни функции не е стоял от гледна точка на категоричността, че това би довело до много тежка щета за всички останали ресори", каза още Дончев.

 

 

 

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай