Премиерът подписа едностранно меморандума с РБ

Премиерът подписа едностранно меморандума с РБ | StandartNews.com

Малко след като приключи с отговорите си в рамките на парламентарния контрол, премиерът взе синя папка с логото на народното събрание от Цветан Цветанов, подписа се вътре и малко ядосано я подаде на вицепремиера Меглена Кунева. По-късно тя обяви, че министър-председателят се е подписал върху меморандума. Тепърва обаче тя ще пусне документа, за да може, който желае в блока, също да се подпише. Не е ясно обаче кога ще стане това. Надеждите на Меглена Кунева са процесът по подписване да приключи в началото на следващата седмица - понеделник, вторник.

"Това беше много добър политически жест от страна на премиера и аз високо го оценявам", каза Меглена Кунева. Попитана дали има гаранции, че всички нейни колеги от РБ ще се подпишат под документа, тя каза: "Не бива да предоставяме негативен резултат, защото няма партия без свой представител в изпълнителната власт. Факт е, че досега никой от колегите не е поставил въпроси по съдържанието на меморандума".

Попитана конкретно за министъра на отбраната Николай Ненчев, който на заседание на изпълнителния съвет на РБ е отказал да подпише документа, Кунева коментира, че той е способен сам да вземе решение. Но по думите й, когато си поел ангажимент към управлението на страната, трябва да го спазваш. Първите три страници в анекса са посветени на съдебната реформа, преглед на постигнатото и какво ще бъде направено през 2016. Има глави Образование, здравеопазване, енергетика, административна реформа и електронно управление, икономическо развитие и публични финанси. По думите й този документ е приложение към съществуващото коалиционно споразумение, но с разписани конкретни срокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай