Премиерът пита за Лозен

Премиерът пита за Лозен | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов поиска да му бъде докладвано за развитието на ситуацията около предоставеното разрешение за проучване на строителни материали в с. Лозен, Столична община, което предизвика протест на местните жители. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представиха направеното от местната и от изпълнителната власт и посочиха, че издаденото разрешение в момента се обжалва във Върховния административен съд, допълват от МС.

"Имах среща с жители на Лозен. Кметът на Лозен и кметът на Панчарево работят в тясно сътрудничество с тях. Отправили сме писма. Имахме разговор с министър Петкова и тя напълно проявява разбиране. Има разрешено проучване за предоставяне на концесия в голяма близост до къщите на хората и те са абсолютно прави, че там не бива това да се случва. Имаме разбирането на министерството. Има пусната и втора процедура, която госпожа Петкова е поела ангажимент да не тръгва и да не се случва.
По отношение на първата кметът на Панчарево обжалва решението, така че очакваме съдът да отсъди в полза на гражданите и оттам нататък вече имаме разбирането да не се повтарят такива случаи в близост до хората, без предварителното съгласие на кметовете на населените места", каза Фандъкова.

"Искам само да внеса едно уточнение – ние също в Министерство на енергетиката проведохме среща с гражданите на Лозен, за да чуем съответно и тяхната позиция. Разгледали сме цялата ситуация във връзка с предоставянето на това разрешение. Важно е да отбележим и това, че то е предоставено след като е минала съгласувателната процедура с всички заинтересовани институции, те са дали одобрително становище. При тази ситуация Министерство на енергетиката не е имало друга възможност освен да даде такова разрешение. Така че работим в много тясна връзка със Столична община, предприели сме всички необходими действия, има жалба и ще видим сега, съдът предстои да се произнесе", каза от своя страна Петкова.

„Направете всичко, което е възможно по закон, за да не се тревожат хората, защото това е действително зона за отдих, те имат идеи там да си направят паркове. Камъни – дал Бог из България, колкото искат кариери да правят. Не виждам никаква нужда там да се тревожат хората", коментира премиерът Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай