Премиерът: Наваксваме с "Южен поток"

Ако опозицията си бе свършила работата, тръбата щеше да е готова, заяви Стойнев

Премиерът: Наваксваме с "Южен поток" | StandartNews.com

Ловеч. "Южен поток" е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година". Това обяви премиерът Пламен Орешарски след правителственото заседание в Ловеч.

"Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa", подчерта премиерът. "Ако опозицията си бе свършила работата през тези три години и половина, може би отдавна трябваше да бъде построен", обясни и ресорният министър Драгомир Стойнев.

Премиерът коментира и вота на недоверие в сектор "Енергетика", който ще бъде внесен от ГЕРБ. "Бих искал да напомня, че от досегашните вотове опозицията проявява интересния подход да внася вот за сравнително успешни политики", заяви той. По думите му заявеното намерение и сега не прави изключение. "Енергетиката действително е сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години - години с доста небалансирани решения", обоснова се министър-председателят. Според него обаче в момента позитивните тенденции са налице и въпреки че секторът бил далеч от състояние на балансирана политика, в програмата на правителството е заложено именно ребалансиране на цялата система. "Все пак да не забравяме, че именно сектор "Енергетика" бе секторът, който свали правителството на Бойко Борисов. Спомняте си, че именно тогава народът изгони този кабинет", заяви и министър Стойнев. Той припомни, че преди около два месеца международната кредитна агенция "Фич" е дала позитивна оценка на предприетите стъпки от страна на правителството в сектор "Енергетика". "Ще се радвам да чуя и политиките, които опозицията ще предостави на нашето внимание и желанието ми е да постигнем национален консенсус в парламента", допълни още Стойнев.

Премиерът се срещна и с представители на бизнеса от област Ловеч. "Стремим се да направим държавата предсказуем участник и коректен платец", заяви той пред тях. Той изтъкна, че днес задълженията на държавата към бизнеса са значително по-малки. Междувременно лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев коментира, че Европа е доминирана от десни сили, политика на рестрикции и затягане на коланите. "Българите повече не могат да затягат коланите, нужна е активна социална политика. Десните, това е статуквото, а алтернативата са социалистите", отсече той. Станишев обясни, че левицата е натоварена с големи очаквания. "Няма да ви разочароваме, това изисква работа и кураж, имаме ги, но ни трябва подкрепа", призова Станишев. И обясни още, че тези избори са различни, но изключително важни за бъдещето на Европа и България. Вчера той бе в Елхово, където младежи с червени тениски, изрисувани с големи усмивки и лого "усмихни се и ела при нас", както и стикер с номер 15 раздадоха брошури на минаващи граждани и поискаха автографи от лидера на БСП и ПЕС.

Кабинетът разкъсва почивката по празници

"Струва ми се, че при почивните дни няма вярно решение. Винаги ще се намери някой, който има други идеи". Това заяви премиерът Пламен Орешарски, след като бизнесмени от Ловеч се оплакаха от струпването на толкова много почивни дни накуп около 1 май и Гергьовден. Орешарски обеща да помисли върху идеята за разделяне на многото неработни дни. Той обаче бе категоричен, че увеличаване на работните дни няма да има.

На срещата си с премиера кметовете от региона се интересуваха от възможностите на новите оперативни програми. До 2020 г. трябва да е готов скоростният път София - Видин и това ще подобри бизнес средата в Северозападния регион, обясни Орешарски. Кабинетът ще работи и за подпомагане на построяването на бизнес паркове във Видин, Монтана и Враца. Те са избрани заради близостта им до евтиния воден транспорт по р. Дунав.

Вадим по-лесно разрешителни

Кабинетът прие 71 мерки, за да улесни хората в работата им с администрацията. Един от основните акценти в плана е въвеждането на принципа на "мълчаливото съгласие". Благодарение на него би могло да се улесни получаването на някои разрешителни, обясниха експерти. В момента чиновниците прилагат принципа на "мълчаливия отказ". Това означава, че ако в администрацията не се произнесе по искането в срок, то се приема за отхвърлено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай