Премиерът мисли и за VIII блок на Козлодуй

Премиерът мисли и за VIII блок на Козлодуй | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски мисли за строежа на VIII блок на АЕЦ "Козлодуй". На неформална среща с медиите той обяви, че когато бъде удължен срокът на двата работещи блока на централата, може да започнат преговори за изграждането на нови. Това би се случило не по-рано от началото на 2017 г., когато изтича гаранционният срок за функциониране на 5-ия реактор. "Необходим ни е и VII, че даже и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй", ако гледаме в дългосрочен план, като заместващи мощности", обяви министър-председателят. И направи уговорката, че това може да стане минимум след 20 г., защото преговорите за удължаването на ресурса на V и VI блок вероятно ще завършат с успех. Едва след това ще ни трябва и VIII блок, но "хубаво е да забравим първите 4 блока на АЕЦ", допълни Орешарски.
През декември правителството възложи на икономическия министър да преговаря за изграждане на VII блок към АЕЦ "Козлодуй". Няколко дни по-късно стана ясно, че технологията може да е Westinghouse Electric Company, стратегически инвестор с 30% дял в проекта ще е японската Toshiba Corporation. Останалите 70% от сумата за реактора ще се осигурят със заеми от американската експортна банка Ексимбанк и Японската банка за икономическо развитие и възстановяване.

 

Кабинетът даде 9-месечен мандат на БЕХ за преговори, след което правителството може да се съгласи или не на сделката.

 

По думите на премиера със сигурност не можело да се мисли за възраждането на III и IV блок, затворени по време на предприсъединителните преговори за членството на България в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай