Преизбраха Станишев за лидер на ПЕС

Преизбраха Станишев за лидер на ПЕС | StandartNews.com

Преизбраха Сергей Станишев за лидер на ПЕС на 10-ия конгрес на партията в Будапеща. Основният му опонент за поста - 71-годишният испанец Енрике Барон Креспо изнесе първи своята лидерска реч, в която на практика повтори десетте основни послания на Станишев от манифеста на европейските леви. На финала Креспо обра овациите на залата с думите: "А сега приемете и моя отвод от тази надпревара".

Запознати припомниха, че преди няколко години Станишев отказа от лидерския пост в БСП президента Георги Първанов. В Будапеща обаче кулоарните коментари са, че Енрике и Сергей са имали разговор на четири очи, при който 71-годишният испанец е поздравил Станишев за досегашните му президентски мандати.

Стандарт Нюз бе първата българска медия, която съобщи по-рано през деня, че Креспо се оттегля.

Соцлидерът Сергей Станишев постигна уникално обединение между нашите партии и създаде мрежа между организациите, които са пред национални избори, подчерта в доклада си генералният секретар на ПЕС Ахим Пост. Академията на ПЕС за млади лидери спомага за координация между партиите ни, каза още Пост. Партията е в добро финансово състояние, отчете още генералният секретар. В доклада си Пост отчете и стратегията, която ПЕС започна за победа на европейските избори през 2019 година.

"Без теб, Сергей, нямаше да имаме този успех", каза пред множеството Пост и отново наблегна на ключовата роля на Сергей Станишев на върха на ПЕС. Около 19,20 българско време евросоциалистите пристъпиха към основните речи на двамата претенденти за президент на ПЕС.

Както вече стана ясно, жребий по-рано през деня определи пръв да се изказва испанецът Енрике Барон Креспо. Очаквано, той наблегна на дългогодишната си кариерата в ЕП, включително и на върха на Европарламента. 71-годишният Креспо припомни важни преговори за бъдещето на ЕС, в които е имал пряко участие. И даде 10 обещания пред евролевите - партията да служи и да работи на сестринските партии и на гражданите.

"Ще го кажа на немски - не трябва да градим нов Райх, а нов съюз" каза Креспо в речта си. Той също поиска победа на ПЕС през 2019 година. И призова социалистите да намерят "лечението" срещу неравенството и дискриманацията във всичките им форми и бедността.

Станишев: ПЕС на политическото кормило на Европа

В политиката си значим, само когато се бориш, каза лидерът на ПЕС

За мен е чест да бъдем заедно днес в Унгария. В страната на Шáндор Пéтьофи, на любовта и свободата. В страната на „унгарската рапсодия" на Ференц Лист. В страната на правото и държавността, на която Европа дължи ключови моменти в развитието си като демокрация. Това заяви Сергей Станишев минути след преизбирането му. Ето и останалата част от неговата реч: 

"Тук сме, за да подкрепим унгарските социалисти в тяхната битка за отстояване на европейските и социалдемократическите ценности. Знаем колко е трудно.

През последните години постигнахме много. За първи път европейските социалисти дадоха възможност кандидатът за председател на ЕК на левите да бъде избиран директно от гражданите. С впечатляващата кампания на Мартин Шулц и благодарение на 30 000 активисти социалистите достигнаха с посланията си до 12 милиона европейски граждани директно.
Благодарение на „Младежката гаранция", Европейската комисия отдели 6 млиарда евро за борба с безработицата на младите до 35 години. Инициирахме и създаването на „Плана Юнкер" за 315 милиарда евро инвестиции в икономиката на Европа.

С това трябва да се гордеем, но то не е достатъчно. ПЕС е партията, която подкрепя жените. В парламентарната група на социалистите и демократите 45% от депутатите са жени, а днес имаме равен брой мъже и жени делегати а конгреса.
Сега ние сме много по-силни като политическо семейство, отколкото преди три години. Но това не означава, че бива да ни удовлетворява. Има известна сентенция, че в момента, в който спреш, тръгваш назад. Не можем да живеем в миналото. Политиката е разговор за бъдещето.

Но нека бъдем честни – бъдещето на прекрасната европейска идея е застрашено. Как изглежда Европа днес? Разделена и по-малко сплотена. Липсва й посока, сраведливост и солидарност. В много страни има висока безработица, растящо неравнопрание, подтискане на демокрацията и толератността.

Много са и заплахите отвън – нестабилност, конфлисти, даже хаос. Вълни от бежанци и емигранти. Расте подкрепата за антиевройпеските и популистки партии и вляво, и вдясно. Днес консервативните сили в Европа имат нов рефрен: политиката за затягане на коланите беше заменена от политиката на страха. Внушава се страх и несигурност в бъдещето.

И тук въпросът е: какво ние можем да направим? Да преоткрием нашите ценности. Аз, самият, го направих чрез децата си. Не мога да си представя, че ще живеят в разделена Европа, в общества на липса на солидарност, демокрация и толерантност. Не мога да си прадставя, че дъщеря ми няма да получи същия шанс като брат си, само защото е момиче.

Трябва да отстояваме нашите ценности. Те са нужни на Европа. Но е важно не просто да ги декларираме, а постоянно да се борим за тях, защото в политиката си значим, само когато се бориш (Пол Нируп Расмусен).

Истината е, че можем да променим всичко това, единствено ако поемем политическото кормило на Европа. Това няма да стане, ако сме опозиция и единствен коректив на консервативните десни политики. Затова трябва да спечелим следващите евроизбори и ПЕС да бъде първа политическа сила в Европа. Не заради властта, както ЕНП, а в името хората. Как? На първо място, трябва да форматираме и спечелим политическия дебат в Европа. И той трябва да е социален. Ние вече започнахме с Европейския инвестиционнен план и Младежката гаранция. Кампании като „За еднаква работа, еднакво заплащане", „Повече, по-справедливи и по-добре платени работни места", както и Пътната карта на ПЕС за прогресивна Европа са стъпки в правилната посока. Нуждаем се от реформа на Евопейския валутен механизъм, за да засилим еврозоната, а оттам и европейските икономики.

Лидерството на ПЕС е повече от предизвикателство. Пътят няма да е лек. Ще има много битки, в които ще влезем. Но въоръжени с нашите ценности и идеи: за демокрация, солидарност и равноправие, сигурен съм ще спечелим заедно.
Съдбата беше благосклонна към мен – на 35 г. бях избран за лидер на партията си и я водих цели 13 години. На 39 г. станах най-младият премиер в Европейския съвет. Присъединих страната си към ЕС и моето правителство докара рекордни инвестиции и икономически растеж за България, и увеличи значително доходите на хората. На 45 години станах първият източноевропеец, който застана начело на европейското ляво семейство. Лично аз израстнах като политик през тези години. Благодаря на моята партия – БСП – за номинацията! Брагодаря на ПЕС за доверието и невероятната възможност да участвам във формирането на голямата европейската политика!

Ще цитирам един човек на 93 г., който ме вдъхновява – Щефан Хесел и неговото есе „Възмутете се!". Той казва, че в икономиката може да има справедливост, когато общественият интерес доминира над частния. Но днес, уви, не е така. Според него, медиите са свободни, само когато са независими от държавата, от силата на парите и от чуждестранно влияние. Но днес и това не така! Той казва, че за всички деца трябва да има осигурено модерно образование без дискриминация. Трябва ли отново да направим същата негативна констатация?

Приятели, истината е, че нашите основни социални постижения са застрашени. И нека ви задам въпроса: възмутени ли сте? Възмутени ли сте наистина? Аз съм. Най-лошото в живота е да си безразличен, апатичен към случващото се. И точно днес и тъкмо ние не можем да си позволим това!

Сега неолибералният консерватизъм дръзва да ни каже: нашите държави са твърде бедни, за да си позволяват социални проекти. Но има нещо, което не разбирам – как може в следвоенна Европа, цялата в руини, да има социални държави, а днес – 70 години по-късно, когато обществата ни са по-богати, икономиките – по-развити, обществата – по-модерни, да не можем да го направим?

Можем ли да сме безразлични, когато в Европа има авторитарни режими, като в Унгария? Когато има несправедливост, детска бедност, насилие срещу жени, над 5 милн. безработни младежи, разлика в заплащането между мъжете и жените? И отговорът е: Не! Трябва да се борим срещу това!

Предлагам ви да застанем зад две конкретни идеи: Детска гаранция и Индекс на демокрацията в ЕС.
По примера на Младежката гаранция можем да предложим средства от Европейския социален фонд да отидат за борба с детската бедност, за детско здравеопазване и образование, за удължаване на периода на платеното майчинство. И тук искам да дам България за пример, където моето правителство направи платеното майчинство 2 години.

Индексът за демокрация в ЕС ще мери дали държавите-членки съблюдават общите ценности на ЕС и дали зачитат основните права. Това е нужно, за да защитим европейските граждани и демокрацията.

Нуждаем се от нови идеи, от енергия и самочувствие, от нови отговори за бъдещето на европейската социалдемокрация. За да сме убедителни пред хората и да спечелим тяхното доверие. Затова искам да инициирам създаването на Консултативен обществен съвет към ПЕС, в който да поканя уважавани изначими фигури от европейското ляво семейство. Ще разчитам и на нашия тинк-танк – Фондацията за европейски прогресивни изследвания (FEPS), както и на парламентарната група на социалистите и демократите.

Нека превърнем ПЕС в платформа за действие, за да постигаме резултати – в кампаниите и в битките, които ни предстоят.
Искам мандат от вас, за да засиля координацията ни на европейско ниво. Нужно е да преодолеем изкуствените граници между различните звена и организации в нашето политическо семейство. Предлагам да бъде създаден Политически координационен съвет към ПЕС, в който да участват председателят на ЕП, председателят на парламентарната група на социалистите и демократите, левите комисари и лидерите на партии, президентите на ПЕС-Жени, на Фондацията, на младежката организация (YES), представителите ни в Комитета на регионите и другите асоциирани организации.
ПЕС трябва да бъде и платформа за подкрепа на националните партии. Ще продължим и надградим програмата за обмяна на опит и идеи, обучения, особено непосредствено преди избори.

На следващо място, ПЕС може да бъде платформа за комуникация. За тези три години ние направихме много видими кампании. Аз лично съм убеден, че семейството ни има нужда от по-добра и по-модерна комуникация, което ще ни даде повече убедителност, когато говорим с хората.

Направих открита и прозрачна кампания за преизбирането си като президент на ПЕС в интернет и в социалните мрежи. Изключително съм благодарен на онези 150 000 граждани на Европа, които посетиха моята уеб страница, както и на близо 46 000 свои последователи във Фейсбук, за това, че се включиха в дискусиите и проявиха интерес към европейската политика. Тази подкрепа ми даде енергия и вдъхновение за всичко, което предстои!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай