Преизбират Сергей с 2/3 от гласовете

Преизбират Сергей с 2/3 от гласовете | StandartNews.com

Слух извади Креспо от надпреварата за върха на ПЕС

Слух, че основният претендент на соцлидера Сергей Станишев за поста президент на ПЕС се появи преди началото на конгреса на европейските леви в Будапеща. Самият испанец Енрике Барон Креспо не коментира кулоарната информация преди официалния старт на най-фисшия форум на европейските леви. Резултатите от гласуването в конгресния център на унгарската столица ще станат ясни малко след 20,30 часа българско време. Според сондажите в ранния следобед Станишев води убедително при предварително и неофициално преброяване на гласовете с 2/3 от общо 419 делегати, имащи право на глас. Кандидатурата на Станишев е подкрепена от Скандинавските държави, Германия, България, половината от делегатите на Португалия, Белгия. По регламент жребий с хвърляне на монета определи пръв в бюлетината да е името на Креспо, а 2-ро - на Станишев. Председателят на БСП Михаил Миков пожела успех на Станишев заедно с останалите членове на българската делегация.

"Сергей Станишев е успешният кандидат за президент на ПЕС." Това заяви лидерът на НС на БСП Михаил Миков пред медиите в Будапеща преди заседанието на Конгреса на ПЕС, на който ще бъде избран нов председател. По думите му победата на Станишев не е въпрос само на престиж, а и за развитието на ПЕС и повече успехи. Той бе категоричен, че всичко това е свързано с избора на Сергей Станишев. "Не само му пожелаваме успех, но и активно участваме, за да стигнем до неговото преизбиране, защото това е пътят пред европейската левица", категоричен бе Миков. По думите му това е избор за развитието и връщането на европейската социална държава, за която ПЕС се бори. Като основни нейни приоритети Миков посочи връщането на държавата на хората и борбата с бедността. Той даде като пример за това успешната инициатива на евролевицата за "Младежката гаранция", която обхваща не само България, а почти цяла Европа.

Миков ръководи делегацията на БСП за конгреса на ПЕС, в която са: Янаки Стоилов - зам.-председател на НС на БСП, Криастиан Вигенин - член на ИБ на НС на БСП и депутат от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, Деница Караджова - член на ИБ на НС на БСП, Мариана Бояджиева - народен представител от групата на левицата, Вероника Делибалтова - председател на Младежкото обединение в БСП, Станислав Владимиров - член на ИБ на НС на БСП. Право на глас, оглавяващ българската делегация в Групата на социалистите и демократите в ЕП, ще има и Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай