Предупреждение! Този кошмарен капан дебне България

Каквмо казаха експерти по вопроса за Шенген

Предупреждение! Този кошмарен капан дебне България | StandartNews.com

В един по-широк контекст България ще влезе в Шенген в обозримо бъдеще. А дали ще влезе през декември, когато предстои този въпрос да бъде обсъждан първо на Въвета на външните министри и след това на Европейския съвет – предстои да видим. Единственият проблем е Нидерландия и нейната позиция, но този проблем е в състояние да блокира целия процес. Това на първо място е изцяло политическо решение и на второ – вътрешнополитически мотивирано решение", коментира Любомир Кючуков, пред Дарик.

"Мисля, че все още имаме шанс да бъдем приети, Заедно с Хърватия и Румъния, в края на тази година. Колко е голям този шанс предстои да се види в следващия един месец, когато българската дипломация ще има тежката задача да убеди Нидерландия, че тя има възможност и начин да пусне България и Румъния да влязат в Шенген. Това е дипломтическа задача – двустранни преговори с държава, която не е склонна да постъпи по някакъв начин", посочи от своя страна Огнян Георгиев.

"Аз поставям лично върху Румен Радев отговорността, ако България не изпълни тази цел през следвашия месец, защото той е човекът, който еднолично управлява – той е изпълнителната власт. Следователно върху него ще падне целия негатив, ако България пропусне този шанс", категоричен е Огнян Георгиев.

Според Любомир Кючуков безспорно има значение дали сме в Шенген.

"Първо от гледна точка на обикновените граждани – участието на България в Шенгенското пространство означава безграничен контрол при пътуване на българските граждани и второ – институционално, за държавата, защото това безспорно е крачка напред към интегрирането във всички европейски пространства. И в двата случая това е нещо, от което България само ще спечели", обясни той.

"Шенген се състои от всички континентални членки на ЕС без Румъния и България и Кипър, който има свой вътрешен проблем. Има два варианта - първият е ние и Румъния да останем извън тази зона. Вторият вариант е румънците да успеят да влязат, ние не. Това ще е кошмарен вариант за България – ще останем единствената континентална членка, която не е член на това пространство. Този вариант ще е кошмарен за Северна България, която ще се задръсти, буквално – от границите с Румъния до планината ние ще имаме колони от хора, тирове и автомобили, които няма да могат да минат", заяви журналистът.

"Ние ще станем гетото на Европа, ще бъдем тази дупка, която ще седи тук".

"От имиджова гледна точка ние със сигурност ще бъдем втора ръка член и то ще бъде видимо", категоричен е Огнян Георгиев.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай