Предсрочен вот не е привлекателна тема

Предсрочен вот не е привлекателна тема  | StandartNews.com

"Това, което се случва в страната не прави привлекателна темата за предсрочни избори. Това не води до стабилност, до възможност хората да си планират инициативите. Предсрочните избори не са добра опция, но всичко е в ръцете на мнозинството, в управляващите. Борисов също призна, че има проблеми в някои сектори. Може и да се стигне до избори, ако там не се навакса". Това каза пред БНТ подалият оставка като вицепремиер и социaлен министър Ивайло Калфин (АБВ) на въпрос дали трябва да има предсрочни избори в най-скоро време.

Фактът, че АБВ излезе от правителството означава, че начинът, по който работи и резултатите не са достатъчно удволетворителни за нас.

За нас са важни политиките, не хората, които ги вземат, а резултатите. Това, което интересува хората, са резултатите на политиките. Това ще оценяват те, каза Калфин. А за оставката си заяви: "Това беше решение на НС на политическа партия АБВ и аз изпълнявам това решение". "Различни мнения имаше, много дълги спорове водихме . Има редица сектори в управлението, в които не е един посочвахме, че има забавяне на промени. Нарушени бяха принципите на комуникацията и в последния момент се появяваха законопроекти", каза Калфин. В министерството свърших доста, има още неща, които са подготвени и се надявам да продължат, коментира още той.

"В АБВ не един път са посочвани сектори като отбрана, сигурността, външна, икономическа, енергийна политика, като сектори, за които има очаквания да има доста по-различни развития и политики. Аз работех комфортно в правителството, имах подкрепата на премиера и мисля, че успях да свърша доста неща. Движение има по отношение на планиране и то много дългосрочно планиране. Ние виждаме проблемите в авиацията, има редици проблеми с комплектовката, недостига на кадри в българската армия, които трябва да се решават дългосрочно", каза още Калфин. За нас е важно България да бъде транзитна страна и един от основните ни доставчици е Русия. Става въпрос за това страната да бъде център, който транзитира газ, заяви Ивайло Калфин по повод твърдението, че с излизането на АБВ се предизвиква несигурност, нестабилност, която е провокирана от проучванията и добив на газ в Черно море. "Те няма да спрат и с излизането на АБВ", каза Калфин. И допълни по повод на излизането на АБВ от управлението. "Ние се опитахме да направим един по-европейски модел на коалиция. По този начин сключихме и споразумението, запазвайки независимостта на парламентарната ни група. В този момент ние излизаме в опозиция".

Това, което се случи в БСП, дава надежди, че евентуално може да има отваряне на диалога и повече сътрудничество, но нека да видим, каза Калфин по повод отношенията на АБВ с БСП и новият лидер на социалистите Корнелия Нинова. Калфин изтъкна, че не се готви за президентските избори, няма амбиции за това.

"АБВ добре се позиционира като една европейска лява партия. Аз самият съм ляв човек, такива са ми убежденията, такива са ми вижданията и трудно бих изпълнявал различна политика. Не съм кандидат и не ми се ще да спекулираме с различни догатки с кого имаме подкрепа", коментира още Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай