Пренареждане във властта (ОБЗОР)

Пренареждане във властта (ОБЗОР) | StandartNews.com

АБВ напуска управлението, а Патриотичният фронт смекчава тонa в името на "стабилността" и е склонен да няма ограничения за гласуването на българите в ЕС, след като бъде отхвърлено ветото. Въпреки това все още няма окончателно решение на казуса с Изборния кодекс и консултациите продължават. Междувременно новият лидер на БСП Корнелия Нинова засилва позициите си, защото до решението на АБВ се е стигнало след разговор с нея.

125 от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ твърдо зад Борисов

Пренареждане във властта светкавично започна днес час след като АБВ разтърси коалицията с новината, че напуска управлението и изтегля от кабинета вицепремиера Ивайло Калфин и всичките си кадри. Трусът дойде, докато управляващите от ГЕРБ потушаваха искрите с патриотите около Изборния кодекс и вота на българите в чужбина.

Решението за излизане от властта ще бъде гласувано на конгреса ни в неделя, съобщи зам.-шефът на АБВ Румен Петков. И допълни, че кога точно Калфин ще подаде оставка - на 16-и или 17 май, е без значение.

Вицепремиерът и социален министър обаче депозира заявлението си за напускане още в 16 ч. днес. Премиерът Бойко Борисов веднага го прие. Двамата са провели разговор, в който са изразили взаимна благодарност за съвместната си работа, съобщи правителственият пресцентър.

Оттеглям се от правителството по решение на АБВ, лаконично обясни Калфин. Днес той ще разясни подробно мотивите си. Веднага след него оставка хвърли и губернаторът на Пазарджик Трендафил Величков.

Новият социален министър трябва да е излъчен от ГЕРБ, заявила по-късно пред групата на управляващите Румяна Бъчварова, вицепремиер по коалиционната политика и МВР шеф. До дни Борисов щял да посочи и името, съобщиха за "Стандарт" депутати от ГЕРБ.

Изненадващото оттегляне на АБВ от кабинета бе основна тема на заседанието на групата на ГЕРБ. След него стана ясно, че независимо от това правителството на Бойко Борисов има стабилна подкрепа от най-малко 125 депутати. Зад него стоят 83 от ГЕРБ, най-малко 13 от Реформаторския блок, поне 15 от Патриотичния фронт. На мястото на 11-те гласа "за" кабинета от АБВ подкрепа дават 14-те депутати от БДЦ - при това без да подписват коалиционно споразумение и без да искат каквито и да било постове. Ще поддържаме политиката, която гарантира стабилност на държавата и подкрепя икономиката, декларира лидерката на БДЦ д-р Красимира Ковачка.

В АБВ подготвяли решението си да излязат от властта от седмица. Пратили на ГЕРБ преди дни 25 страници мотиви, разказаха за "Стандарт" запознати. В дъното са разговорите между Георги Първанов и Корнелия Нинова за общи действия и ляв фронт на президентските избори. Опитният политик Георги Първанов вижда, че повече не може да остави партията в дясно управление, коментираха в АБВ. Първанов не можел да допусне повече липсата на диалог с ГЕРБ и пренебрежителното отношение на най-голямата партия към АБВ.

Според източници на "Стандарт" в основата на решението за излизане от властта е среща между Първанов и Нинова, състояла се веднага след избора на Корнелия за лидер на БСП.

"И аз мисля, че причината е в избора на новия лидер на БСП. Г-жа Корнелия Нинова каза, че е за обединение на всички леви формации. Така разчитам решението на АБВ", посочи Красимир Каракачанов. Той допусна, че управленската формула може да се преформатира. "Има логично следствие между конгреса на БСП и това, което се случва в момента. Очевидно е, че БСП и АБВ вървят към единение, може да се включи и ДПС. Започва едно преструктириране с идеята да има ново левоцентристко правителство, но това няма да се случи", подкрепи го съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

В ГЕРБ са очаквали подобен развой, коментираха депутати в кулоарите. И припомниха как в деня на червения конгрес премиерът Борисов заяви по повод проблемите с Изборния кодекс, че ако трябва да избира между стабилността и демокрацията, би избрал демокрацията и правата на гражданите. Неотдавна пък в свое интервю посочи като единствена възможна алтернатива на ГЕРБ БСП и ДПС.

Румен Петков обаче отрече връзка между решенията на АБВ и промяната в БСП. "Позицията, която заема АБВ, подчертавам дебело, не може да бъде обвързана с действията на БСП или на друга политическа формация", отсече Петков. Според мотивите за излизане от властта има "генерални политически различия" на АБВ с ГЕРБ, РБ и ПФ. И неизпълнени обещания към АБВ като това партията на Първанов да има свой човек в СЕМ и да се приеме законът за безплатното медицинско обслужване на ветераните от войните, срещу който се обяви финансист №1 Владислав Горанов. Капката, преляла чашата на търпение обаче, се оказаха новите изборни правила. "Изборният кодекс в извратения вариант, в който мина, е доказателство за това - 200 параграфа бяха приети за две нощи", обясни Петков. АБВ са особено сърдити, че не са били поканени на неформалната среща преди обяд в НС на премиера Борисов с партньорите от РБ и ПФ, в която изненадващо се включи и здравният министър Петър Москов в опит да постигнат общо решение по ветото на президента.

"И РБ не бяха поканени, но пожелаха да се включат. Нямаше да имаме против, ако и АБВ бяха проявили желание", коментира Каракачанов.

Депутатите на ГЕРБ с есемеси: Стабилност, а не избори

Търсят на консултации днес нова формула за гласуването в чужбина

Стабилност, а не избори. С такива есемеси депутати на ГЕРБ отговаряха днес по време на парламентарната си група на десетките телефонни запитвания от структурите в страната: отиваме ли на избори.

В момента най-важна е стабилността на страната, тя е необходима повече от всякога, заявила пред депутатите Румяна Бъчварова, вицепремиер и вътрешен министър. Тя предала думите на Борисов, че предсрочни избори сега биха били пагубни, научи "Стандарт".

В името на това да се постигне стабилност ще са и продължаващите днес совалки на експертно ниво за промените в Избирателния кодекс.

Съдбата на гласуването в чужбина все още не е ясна. Срещата между премиера Борисов и съпредседателите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, остана с отворен финал след близо два часа и половина разговори. Отсега е ясно, че ще има нова законодателна промяна на изборните правила, която ще запази ограниченията за разкриване на секции в чужбина, но в по-мек вариант.

"Ще продължим на ниво преговори, за да гарантираме правата на гражданите в чужбина и основателните страхове и проблеми да бъдат прекратени", коментира премиерът Бойко Борисов след срещата. Той допълни, че разбира опасенията на ПФ за националната сигурност, но напомни, че "ГЕРБ като партия винаги е била за това всеки български гражданин да бъде чут".

Условието на патриотите е ветото на президента да бъде отхвърлено в пленарна зала и едва тогава да се пристъпи към внасяне на нови поправки в кодекса. "На този етап ПФ не е склонен да гласува за приемане на ветото. Но чухме разумни предложения, които сме готови да обсъдим и в бъдеще да влезем в нова законодателна инициатива", съобщи Валери Симеонов. Каракачанов пък разкри, че е огорчен от държавния глава, защото е отказал разговор с него навръх Гергьовден. Войводата му се обадил с искане за среща на четири очи, на която да обясни мотивите на фронта. "Плевнелиев не пожела дебат с парламента и наложи вето. Това не е нормален диалог", отсече Каракачанов. "Удовлетворени сме. Най-важното е, че няма опасения за предизвикване на предсрочни избори и хаос", декларира съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Той увери, че реформаторите имат компромисни предложения за подобряване на Изборния кодекс. "Идеята е да облекчим още гласуването в страните от ЕС - секции да могат да се разкриват и в градове, в които има посолства и консулства, да намалим от 100 на 40 заявленията за откриване на секции и понеже патриотите особено държат на строгия контрол за гласуване в Турция, обмисляме таван за секции извън ЕС, който да е повече от заложения в ИК - 50", обясниха за "Стандарт" реформатори.

Изпълнителният съвет на блока се събрал веднага след консултациите, но не стигнал до решение. Радан Кънев не е участвал, ДСБ е била представена от заместника му Атанас Атанасов. До преговорите се стигна заради протестите на сънародниците ни в чужбина срещу ограниченията в новия ИК за отваряне на секции в чужбина. След като се срещна с техни представители, Борисов даде да се разбере, че е готов да ревизира вече приетите текстове, ако ПФ обещае да не "бута" кабинета.

Предсрочни избори не са решението

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ

Най-лесно е да отидем на предсрочни избори, но това не е решение на въпроса. Ние сме длъжни да продължим напред, а това, че ще има политически спекулации, ще има политическо противопоставяне, ГЕРБ няма да бъде провокатор в подобно поведение. Ние сме длъжни в името на страната и гражданите да направим това, което се очаква от нас. Премиерът е човек, който винаги се съобразява с личните решения на всеки един. Когато някой си подаде оставката, премиерът винаги я приема, защото насила хубост не става. Явно не е имало искреност във всичко, което сме правили до сега. Премиерът в типично негов стил винаги е бил максимално широко скроен, за да даде възможност всеки да прави политика за сектора, който е оглавявал и е заемал министерска позиция.

Доволен съм от това, което постигнах

Ивайло Калфин

Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението за подкрепата и за приетите особено важни закони и решения.

Величков: Не става въпрос за емоция

Единственият областен управител на АБВ - Трендафил Величков в Пазарджик, също напусна поста. Той обяви решението си час след приетата оставка на вицепремиера Ивайло Калфин. Величков обясни, че партията му напуска управлението, а мотивите им са написани на цели 25 страници. "Решението не е плод на емоция и е съвсем навременно. В хода на отчетно-изборната ни кампания преди конгреса направихме анализ на всеки един ден от това управление", посочи Величков. Той загатна, че оставка ще хвърлят и двамата зам.-министри на АБВ, защото това е политическото решение на партията.

Зеленогорски допусна, че Радан може да се върне

Решението на АБВ няма да събори правителството, прогнозира съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Пред бТВ той призна, че напускането на хората на Първанов е облекчение за тях. "Присъствието на АБВ беше проблем за нас. Отчитам усилията на Ивайло Калфин. Имаше и доста позитивни неща, но още от самото начало ние от РБ се чувствахме некомфортно като дясна политическа сила с ляв партньор", обясни Зеленогорски. И прогнозира, че ново десноцентристко патриотично правителство може да постигне по-големи цели.

Напускането на АБВ може да накара обявилите се за опозиция реформатори да преосмислят позицията си, предположи Зеленогорски, визирайки Радан Кънев и ДСБ. Към тях можели да се присъединят и независими депутати.

За БДЦ най-важна е стабилността

Красимира Ковачка, лидер на БДЦ

За политическа партия БДЦ най-важна в момента е стабилността. Това означава, че ще подкрепим правителството на Бойко Борисов във всички решения, които касаят националните интереси. За тази цел ние за разлика от други няма да искаме постове в замяна. Ще продължим с политиката, която гарантира стабилност на държавата и подкрепя икономиката й.

Всеки втори тръгна да става опозиция

Георги Ковачев, зам.-председател на Народен съюз

Оставката на вицепремиера Ивайло Калфин е изненада за нас. В момента се сформира една такава опозиция с много цветове и дори не знам каква е компилацията от тях. Всеки втори започва да става опозиция. Нито тази нова опозиция обаче, нито управлението в сегашния му състав ни е поканило на разговор. Народен съюз ще подкрепи ветото на президента Росен Плевнелиев в пленарна зала. Ние ще вкараме като нова законодателна инициатива и предложенията на българите в чужбина.

Нинова прекрои парламентарната група

Новият лидер се помирява с Миков и лявото крило в БСП

Новоизбраният лидер на БСП Нинова пренареди тотално ръководството на червените депутати. Жельо Бойчев е новият говорител на групата, Георги Търновалийски ще отговаря за финансите, Филип Попов е избран за секретар. Румен Гечев става зам.-председател, а Ангел Найденов и Кристиан Вигенин запазват досегашните си постове съответно на зам.-председател и секретар. От ръководството са отстранени хората на бившия лидер - Атанас Мерджанов и Чавдар Георгиев.
Междувременно Нинова започна серия от помирителни срещи с победения на конгреса в неделя лагер. В понеделник тя е потърсила подкрепа за новия си курс от бившия лидер Михаил Миков. "С Миков потърсихме общо обединение и да вървим напред, за да няма противоборство вътре. Разбрахме се разочарованите от този избор да не тръгват срещу БСП и мисля, че имаме съгласие", заяви Нинова пред бТВ. Според източник от "Позитано" 20 Нинова дори е предложила на Миков място в новото Изпълнително бюро. Бившият председател не е дал категоричен отговор на офертата, но е обещал на първо време да зарови томахавката на войната. Корнелия Нинова в момента опипва почвата за среща с друг наранен от нейния избор - лидера на лявото крило в партията Янаки Стоилов. Новата лидерка се опитва да разчупи ледовете и да убеди хардлайнерите, че ще бъде вярна на радикалния ляв курс, възпят от Стоилов и компания. Днес и Антон Кутев, който бе един от основните играчи в екипа на Нинова, призова към обединение и избягване на реваншизма. Нинова трябва да обедини около себе си и противниците. Днес Нинова потвърди пред бТВ изнесената първо в "Стандарт" информация, че ще вземе в екипа си бившия вицепремиер Костадин Паскалев.

Миков се яви в добро настроение в Кула

Бившият лидер на БСП Михаил Миков дойде в добро настроение в родния си град Кула, за да чества деня на победата - 9 май. С него бяха и двама помощници на военното аташе на Русия в София - полк. Василий Хрушчин и подп. Максим Чередниченко, кметът на румънския град Калафат - социалистът Мирча Гуца. Пред монумента "Катюша" Михаил Миков произнесе реч. Честването в Кула не е като това в София или Пловдив, отбеляза той, но е много истинско, защото е свързано с усещането и спомена за тези хора, които са воювали на това място през 1944 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай