Предлагат да не се връзват с НАП цистерни до 10 тона

Предлагат да не се връзват с НАП цистерни до 10 тона | StandartNews.com

Цистерните с горива до 10 тона на регистрирани земеделски производители да не се връзват с НАП и да нямат фискални устройства, ако годишната консумация на горива от стопанина е до 15 тона. Тази промяна в Закона за ДДС е внесена в парламента от депутатите от Реформаторския блок Румен Христов и Мартин Димитров.

Предложението се прави след като бяха обнародвани промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговски обекти, според които всички, които зареждане горива за собствени нужди от стационарни резервоари с вместимост над 1000 литра, трябва до 31 август да монтират фискални устройства, вързани с НАП. Това се прави тъй като според анализ на МФ, държавата губи около 1,1-1,2 млрд. лв. годишно от укрити данъци при продажбата на горива. Зърнопроизводителите обаче заплашиха, че след 20 юли ще струпат селскостопански машини по бензиностанциите в знак на протест срещу наредбата.

Вносителите на промените в Закона за ДДС признават, че изискванията към земеделските производители са трудно осъществими и икономически неоправдани. Селскостопанската техника не се регистрира съгласно изискванията на Закона за движение по пътищата и няма право да се придвижва по републиканската пътна мрежа, заради което стопаните нямат достъп до търговските обекти за горива, подчертават депутатите.

Много от машините пък с резервоари, които надхвърлят 1 000 л, не могат да се придвижват на дълги разстояния, а ако го направят, това ще доведе до блокиране на пътища, посочват още депутатите в мотивите си към законопроекта.

"Преобладаващите горива, ползвани от земеделските производители, се закупуват с ваучери за възстановяване на акциза, което допълнително обезсмисля прилагането на тези мерки спрямо тях, ограничава ефекта за фиска и ги превръща единствено в източник на допълнителни разходи", пише още в мотивите.

Димитров и Христов посочват още, че сроковете, в които стопаните трябва да изпълнят изискванията, са кратки, а финансовите възможности на фермерите - ограничени.

Предлага се стопаните с до 2 хил. дка земя, със съдове за горива до 10 тона и годишна консумация на горива до 15 тона да не слагат нивомери.

Депутати предлагат облекчения на правилата за съхранение на горива от фермери

Фермерите трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания до 31 август 2015 г. и заплашват след 20 юли да изкарат земеделска техника по бензиностанциите.
Земеделските производители, които обработват до 2 хил. дка зема, притежават съдове за съхранение на горива до 10 тона и консумират до 15 тона горива годишно, да не слагат нивомери. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок Румен Христов и Мартин Димитров.

Предложението им за промени в Закона за ДДС е внесено за обсъждане от Народното събрание и публикувано на сайта на институцията.

Данните ще се изпращат автоматично в НАП чрез електронната система с фискална памет по т. нар. дистанционна връзка с информационната система на приходната агенция.

Припомняме, че от началото на тази година Министерството на финансите и фермерите водят спор дали стопаните трябва да слагат нивомери и фискални устройства на своите съдове за съхранение на горива. Ведомството публикува и анализ, според който държавата губи около 1,1-1,2 млрд. лева годишно от укрити данъци при продажбата на горива.

На 30 юни в Държавен вестник беше публикувана и изменената наредба за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тя изисква от всички лица, зареждащи течни горива за собствени нужди от резервоари за горива с вместимост над 1000 литра, да монтират нивомери.

Фермерите трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания до 31 август 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай