Сряда,

Предлагат по-строги мерки за инсталации за боклук

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
A
A
A

До момента на оценка на въздействието на околната среда бяха подложени всички инвестиционни предложения, които касаят инсталации за изгаряне, работещи с над 100 тона на ден отпадък. Това, което ние предлагаме, е абсолютно всички, дори тези с по-малък капацитет, да минават задължително на оценка на въздействието върху околната среда. Това касае: изграждане, разширение, надграждане на съществуващи инсталации. Предложението описа в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева.

Василева коментира, че в тяхното предложение включват и така нареченото експериментално изгаряне, което се е случвало през изминалите две години единствено с едно съгласувателно писмо от министерството.

"Видно е, че завишаването на контрола изисква по-сериозни крути мерки, това предприехме заедно с колегите, още по-строго от съществуващото, включително и от европейското законодателство, така че да подсилим превантивния контрол още на най-ранна фаза, да има възможност за пълен анализ на потенциално въздействие върху околната среда, становища на всички компетентни органи и разбира се много важно участие на обществеността в обществени обсъждания, изразяване на мнения и становища", каза още Василева.

"Заедно с колегите от ГЕРБ и Обединени патриоти още миналата година предложихме затягане на контрола - за всички инсталации за изгаряне на твърдо гориво и отпадъци, и всички депа - да има задължително видеонаблюдение, то трябва да бъде в реално време и да бъде осигурена връзка както към регионалните инспекции по околната среда и водите, така и към общините. И това отново ще помогне за повече прозрачност, видимост на процесите и недопускане на нарушения. Защото операторите са длъжни не само да поддържат това видео наблюдение, но да пазят и записи шест месеца след това, т.е. всеки, който допусне нарушение, ще бъде подложен на много сериозни санкции", каза депутатката от ГЕРБ.

Готови са да разгледат всички разумни предложения, които ще доведат до по-ефективен контрол, защото е видно, че през последните години той е бил отслабен. Тя заяви, че с министър Димитров са обсъдили някои предложения и планират с всички заинтересовани страни да проведат обсъждане и да поканят всеки един да изрази своето мнение, за да предложат след това законови промени.

Василева беше категорична, че мерките трябва да продължат и че всички действат организирано и добре координирано. "Това, което е важно, е да се установят незаконните практики, те ще бъдат санкционирани, най-важно е да не бъдат допускани, защото всичко, което касае околната среда, влияе и върху здравето на хората и в този смисъл изключително важно е фокусът да бъде върху контрола", допълни Василева.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички