Предизборно танго с Конституцията

160 подписа за ВНС трудно ще се съберат, но препирните за тях са удобни на всички

Предизборно танго с Конституцията | StandartNews.com
  • 160 подписа за ВНС трудно ще се съберат, но препирните за тях са удобни на всички
  • ГЕРБ поиска ВНС, опозицията, Слави и Мая подскочиха


До две седмици ще дам властта на народа. Думите на Бойко Борисов подействаха като екстази на червената опозиция, още повече че една седмица вече мина. Ура, ще хвърли оставка, демонстрираха оптимизъм социалистите. Не, тупа топката, за да печели политическо време, песимистично ги попариха политолозите. Глупости, рейтингът му пада, пробва да обърне тренда, сложиха точка социолозите. А две от агенциите даже избутаха на трето място загряващата партия на Слави Трифонов.
Всъщност, с репликата за властта и народа, Борисов промотира предложените от ГЕРБ поправки в конституцията. Обявявайки, че дава властта на хората - тоест приема исканията на площада, премиерът пробва да замаже гафа на юристите си, които, правейки копи-пейст на текстове от сегашната конституция, объркаха описанието на герба и оставиха в него само един лъв. Според конституционалистите обаче с намаляването на депутатите на 120 и с премахването на ВНС народът не получава, а губи власт. Защото закони ще коват 30 души, а 90 ще могат да пишат нова конституция, когато си решат.
След 30 години мъчителен преход, големият въпрос е дошъл ли е наистина моментът за нова конституция или започналите партийни лакърдии са просто част от подранилата предизборна кампания?
Нова конституция грубо казано означава две неща: нови принципи на развитие като например планова или пазарна икономика или нова форма на управление - президентска или парламентарна република. ГЕРБ не предлагат нищо подобно, поради което наляха брашно в мелницата на градската десница и всички, които искат избори сега и веднага. За тях поправките не са съществени и могат да се приемат от обикновено НС. Едно от направените вече предложения обаче се отнася до формата на властта. ВМРО изкриви правата линия на дружбата с ГЕРБ и поиска законодателна инициатива за президента и възможността той да внася вот на недоверие. Намигват предизборно на Радев, очакват да привлекат част от електората му, гневно зажужаха в ГЕРБ. Те пък намигат на градската десница, угаждайки им с идеята ВСС да се раздели на два съвета - съдийски и прокурорски, както с намаления на 5 години мандат на главния прокурор, скърцат със зъби в малката коалиция.
Истината е, че всички партии заиграха предизборно танго с Конституцията. Борисов пробва да финтира улицата, като вписа предложенията й за ВНС и съдебна реформа в проекта за основен закон. Но се оказа, че след ковчезите и бесилките на Отровното трио и СИКаджийските истории на Христо Иванов младите просто предпочетоха да правят пърформанси на плажа, не на площада. И отидоха на море. Въпреки 39-километровите асфалтови вълни по "Тракия". Говорител на улицата остана единствено Боец. А ударният протестен отряд на умните и красивите ще каже НЕ на Борисов, дори той да им предложи библията или американската конституция.
БСП, която на всяка от досегашните поправки в основния закон е реагирала отрицателно с мотива, че само ВНС може да прави това, изведнъж даде две стъпки назад. И обяви, че имала принципна позиция конституцията да не се пипа. Независимо че първи изтанцува крачка напред, обявявайки готов проект за нова конституция, и президентът Радев даде две назад. Наричайки поправките на ГЕРБ "недоносче", а премиера "невнятен" и настоя за избори веднага. Без никакво ВНС.
Слави Трифонов, който проведе цял референдум, за да се произнесе народът за ВНС и 120 депутати, забрави какво е говорил и също се обяви против поправките на ГЕРБ. Те били все едно каратист да играе шах: ти местиш фигурите, той рита дъската. Юристката Манолова влезе в танцовия ансамбъл с пирует пред ЦИК, протестирайки срещу липсата на машинно гласуване. А ДПС мълчи, с което обърква сметките на всички.
В момента математическият сбор на 160 подписа за ВНС е под въпрос. Но няма спор - препирните за основния закон са удобни за всички. Независимо дали ще има ВНС или не, всяка от партиите вече е извлякла предизборен дивидент за пред електората си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай