Правителството осигурява до 750 млн. лв. за плащанията по спрените ОП

Правителството осигурява до 750 млн. лв. за плащанията по спрените ОП | StandartNews.com

София. Правителството разреши на министъра на финансите да осигурява до 750 млн. лв. за финансиране на плащания по проекти по Оперативна програма „Околна среда" 2007-2013 г. и по двете приоритетни оси на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. – „Устойчиво и интегрирано градско развитие" и „Устойчиво развитие на туризма", по които Европейската комисия спря плащанията по-рано през годината. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

До 31 декември 2014 г. трябва да бъдат разходвани средствата при спазване на изискванията на Закона за публичните финанси. Отчитането им ще бъде в съответствие с правилата на Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз и националното законодателство. Средствата ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на плащанията от страна на Комисията.

Осигуряването на финансов ресурс за извършване на плащания за проекти по ОПОС и по двете приоритетни оси на ОПРР ще предотврати значителна загуба на средства поради неспазване на правилото „n+2" в края на 2014 г. Неизвършването на плащанията по проектите поставя под риск реализацията на проектите в срока на допустимост на разходите по оперативните програми – 31.12.2015 г., и приключването им в рамките на програмен период 2007-2013 г. Това би довело и до необходимост от осигуряване на допълнителни национални средства за довършване на вече започнати проекти, както и за плащане на неустойки за забава към изпълнители по договорите, посочват от МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай