Правим филм за спасението на евреите

Правим филм за спасението на евреите | StandartNews.com

Ерусалим. Премиерът Бойко Борисов и министрите в делегацията му в Израел ще разгледат мемориала "Яд Вашем". Правителството е в Ерусалим за съвместно заседание с кабинета на домакините.

"Яд Вашем" е мемориал на катастрофите (Холокоста) и героизма. В него е събрана информация за евреите - жертви на нацизъм в периода 1933-1945 г. Основан е през 1953 г. с решение на Кнесета (израелския парламент). Всяка година го посещават над 1 милион души.

Сред акцентите в подготвяната програма на Борисов ще са честванията на 70-ата годишнина от спасението на българските евреи. За тази цел догодина през март събитието ще отбележат много посолства на Израел в чужбина, както и мисията на държавата в София.

България единствена е спасила всичките си евреи по време на Втората световна война и в Израел не са забравили това. Според правителствени източници преди време в Израел министърът на културата Вежди Рашидов е обсъждал направата на филм по темата. Идеалното време за излъчването му щяла да е именно 70-ата годишнина.

По всяка вероятност Борисов ще вмести в програмата си днес и няколко минутно посещение на Божи гроб. Това ще е второто посещение на премиера на святото място, след като през 2010 г. той остана на светото място повече от 40 минути и запали свещ от Вечния огън за здраве.

Предишната визита на Борисов в Израел през януари 2010 година се определя като историческа, защото бе първа среща след 18 години между премиерите на Израел и България. Преди това последното посещение на български министър-председател е на Филип Димитров през 1992 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай