Понеделник,

Правим спецбатаьон заради напрежението Русия-НАТО

От: СТАНДАРТ -
Правим спецбатаьон заради напрежението Русия-НАТО
A
A
A

България ще създаде свoя батальона група, която ще е под българско командване във връзка със създалото се напрежение по оста САЩ-Русия-НАТО-Украйна. Това стана ясно след заседанието на правителството, на което бе обсъдена стратегията на страната ни.

Заедно с дипломатическите си усилия, решихме България да направи стъпка за подобряването на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с използване на националната командна верига, съобщи военният министър Стефан Янев. Това ще бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО в търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, допълни той.

България ще работи в посока деескалация на напрежението по оста НАТО-Украйна и Русия. Нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база на българската армия, тя ще бъде водеща - български войски, българско командване и българско лидерство, обяви от своя страна премиерът Кирил Петков, предаде ДарикНюз.

През годините нашата армия е нефинансирана достатъчно и не по правилния начин и имаме дефицити в момента. В бъдеще ще се фокусираме точно по тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана. Така, че българската армия да застане на своето място. България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в НАТО, допълни той.

Надяваме се, че конфликтът може да бъде разрешен и по дипломатичен път, подчерта от своя страна министърът на външните работи Теодора Ганчовска. Дипломатическото говорене обаче е важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности и ще докаже, че сме коректен и предвидим съюзник на НАТО, смята Генчовска.

Петков коментира и обявеното от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разширение и начало на преговорите с България. За нас това е огромен дипломатически пробив. Означава, че влизаме в клуба, където е по-лесно да се привличат инвестиции и ще сме сред страните с много нисък риск и увеличава много потенциала ни за инвестиции, допълни премиерът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички