Правим спецбатаьон заради напрежението Русия-НАТО

България ще работи в посока деескалация на напрежението по оста НАТО-Украйна и Русия, увери премиерът

Правим спецбатаьон заради напрежението Русия-НАТО | StandartNews.com

България ще създаде свoя батальона група, която ще е под българско командване във връзка със създалото се напрежение по оста САЩ-Русия-НАТО-Украйна. Това стана ясно след заседанието на правителството, на което бе обсъдена стратегията на страната ни.

Заедно с дипломатическите си усилия, решихме България да направи стъпка за подобряването на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с използване на националната командна верига, съобщи военният министър Стефан Янев. Това ще бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО в търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, допълни той.

България ще работи в посока деескалация на напрежението по оста НАТО-Украйна и Русия. Нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база на българската армия, тя ще бъде водеща - български войски, българско командване и българско лидерство, обяви от своя страна премиерът Кирил Петков, предаде ДарикНюз.

През годините нашата армия е нефинансирана достатъчно и не по правилния начин и имаме дефицити в момента. В бъдеще ще се фокусираме точно по тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана. Така, че българската армия да застане на своето място. България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в НАТО, допълни той.

Надяваме се, че конфликтът може да бъде разрешен и по дипломатичен път, подчерта от своя страна министърът на външните работи Теодора Ганчовска. Дипломатическото говорене обаче е важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности и ще докаже, че сме коректен и предвидим съюзник на НАТО, смята Генчовска.

Петков коментира и обявеното от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разширение и начало на преговорите с България. За нас това е огромен дипломатически пробив. Означава, че влизаме в клуба, където е по-лесно да се привличат инвестиции и ще сме сред страните с много нисък риск и увеличава много потенциала ни за инвестиции, допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай