Пратиха на поправка закон на ГЕРБ

КС не дава да има конфискация на имот без присъда

Пратиха на поправка закон на ГЕРБ | StandartNews.com

София. Магистрати пратиха на поправка закон на ГЕРБ. Конституционният съд върна на депутатите спорни текстове в Закона за гражданската конфискация.

Магистратите бяха сезирани от БСП и ДПС и не приемат шест от разпоредбите. Съдиите не пускат текста, според който проверка за незаконно имане може да започне без влязла в сила присъда. Както и давността от 15 г. с мотива, че е прекалено дълга. КС препоръчва проверките за имоти, които подлежат на гражданска конфискация, да се връщат максимум 10 г. назад. Както е данъчната давност.

Магистратите отменят и възможността граждани да подават сигнали към спецкомисията за отнемане на имущество. Съдиите приемат, че само когато има влязъл в сила административен акт, комисията може да бъде сезирана за проверка, и то само от административно наказващия орган.

Отменен е и текстът, че една от целите на закона е да се възстанови чувството на справедливост у гражданите.

Решението на КС е подписано с особено мнение от четирима съдии, които смятат, че гражданите трябва да могат да сезират спецкомисията по конфискация. Единият е Румен Ненков, който бе докладчик по делото. Любопитна подробност е, че той е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Другите трима съдии с особено мнение са Владислав Славов, Благовест Пунев и Кети Маркова.
Законът бе приет през май тази година. През 2011-а ГЕРБ бламира първия му вариант, изготвен от правосъдното министерство, чиито шеф тогава бе Маргарита Попова. Сегашният закон бе подготвен от екипа на новата министърка Диана Ковачева. От ведомството й отказаха коментар. Законът бе приет под зоркия поглед на Европа и преди решителния за България евродоклад. След гласуването премиерът Бойко Борисов отиде на крака в парламента да благодари на депутатите, че са оставили правителството на власт, защото той бе готов с оставка при ново бламиране на закона.

"Решението на КС като цяло показва правилната линия, в която е целият проект. Нито един основен текст не се отменя, новостите си остават", коментира депутатът от ГЕРБ Емил Радев. "Административното нарушение като повод за започване на производство остава", добави Радев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай