Пращаме офицери в Европол

Пращаме офицери в Европол | StandartNews.com

Ще бъдат изпратени двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след срещата си с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на официално посещение у нас. Никой друг не е задържал над 200 каналджии, изтъкна министър-председателят.

"На България не случайно Уейнрайт каза, че две места се дават в тези нови комисии", допълни той. Помолен да коментира казаното от Уейнрайт пред немско издание, че между 3 и 5 хиляди се очаква да се върнат като джихадисти обучени европейски граждани, Борисов отговори, че не случайно при него е политическият формат на посещение.

"От сутринта е в МВР, сега е в ДАНС, после при главния прокурор. От снощи текат разговори с оперативните служби и на тези срещи се обменя оперативна информация, правят се планове и се чертаят стратегии. Те не се обявяват публично, поради факта, че в момента, в който почна аз да ги обявявам, всички четат и слушат медиите", коментира още той.

"Факт е, че полагаме огромни усилия да си предпазим страната. Това се забелязва и се вижда от всички и затова сме желан партньор", каза още той.

Ситуацията с бежанците по българо-гръцката границата се наблюдава ежедневно, добави Борисов. "За радост гръцките министри ежедневно се чуват и с вътрешните министри, службите обменят информация, но за да сме по-сигурни ние сме си маршрутирали хора в тези райони и получаваме ежеминутна информация, ако има раздвижване по тези центрове. Към момента нямам информация. Преди няколко дни имаше към 500 човека, но гръцките служби ги спряха", допълни той, цитиран от "Фокус".

По-рано днес премиерът коментира и спецакцията, при която бе задържан шефът на ДАИ заради корупция.  Той уточни, че Цветанов  е бил наблюдаван от четири месеца. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай