Вторник,

ПП за трагедията във Враца: Здравната система работи на мускули

От: Агенция Стандарт -
ПП за трагедията във Враца: Здравната система работи на мускули
A
A
A

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната” излезе с декларация относно „експлоатацията на здравната система по политически теми”. Тя беше изчетена във връзка с фаталния случай от Враца, при който жена почина след чакане да бъде приета в болница.

„Станахме свидетели на човешка трагедия, заради която един човек вече не е сред нас. Предстои изясняването на редица медицински и административни факти, които ще ни покажат причините за тази трагедия и дали е можело тя да бъде предотвратена. Предстои да разберем какво е необходимо, за да не се стига до такива трагедии”, се казва в декларацията, изчетена от депутата от ПП Антон Тонев, предава Нова.

„Използването на една човешка трагедия за политически цели е една от най-грозните постъпки, които можем да си представим, особено от трибуната на Народното събрание, което за съжаление не е прецедент. Ние многократно апелирахме това да не се случва. Говоренето за античовешки режим и за жертви на системата на здравеопазването са недопустими и обидни за хилядите, работещи в тази система, които спасяват десетки хиляди животи”, се добавя в декларацията.

По думите на Тонев всички са наясно с проблемите в здравеопазването. Но допълни: „Не може българските лекари, медицински сестри, специалисти и работници, които правят невъзможното в условията на тежка пандемия, които работят извънредно, карат поредни смени без сън и почивка, да бъдат обвинявани съвкупно за тази трагедия”, се казва още в документа.

„Всички сме наясно, че при тези нива на корупция в нашата държава, толерирани през последните години, системата много често работи на мускули и далеч от перфектното. Но без намаляване на тази корупция всички усилия за саниране на системата няма да доведат до желаните резултати”, каза още Тонев.

„Случаят във Враца разтърси обществото и всички нас от ПП. Отново да повторим - да говорим за жертви на системата на здравеопазването е най-тежката форма на лицемерие и популизъм. Припомняме, че министърът на здравеопазването вече възложи проверка на Агенция „Медицински надзор”. Смятаме, че всички факти ще бъдат обявени пред обществото. Всички искаме справедливост, но нека не залитаме към безпочвени обвинения, размахване на пръст, търсене на изкупителни жертви и трупане на политически дивиденти на фона на една житейска трагедия”, призовават от „Продължаваме Промяната”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички