Провалът на Прокопиев. Защо Иванов и Йорданова са в обсесия от Пеевски

Горчива равносметката в сектор правосъдие за ментора на ПП и ДБ

Провалът на Прокопиев. Защо Иванов и Йорданова са в обсесия от Пеевски | StandartNews.com

Пропадналите управляващи през сълзи броят последните часове от мандата си. Замитат следи, винят опоненти и доскорошни партньори за собствения си провал. Като удавници търсят сламки, за които да се хванат, в опит да продължат да лъжат избирателите и в предстоящите поредни парламентарни избори.

Равносметката от изминалите седем месеца управление в сектора на правосъдието е горчива за ментора на двете политически ГМО-та - „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Иво Прокопиев претърпява повторен провал точно, когато е смятал, че е най-близо до ключовата си цел – овладяване на българската прокуратура. Така стана и през 2015 г., когато правосъдният министър на олигархичния кръг „Капитал“ Христо Иванов претърпя фиаско с конституционната реформа, целяща отстраняването на тогавашния обвинител №1. „Частичният“ успех на задкулисието, изразяващо се в разделението на Висшия съдебен съвет и вкарването на принципа за конституционно мнозинство за избора на кадровици от парламентарната квота, се обърна срещу авторите на лобистките промени. По правилата на Прокопиев, лансирани от Христо Иванов, бе избран новият ВСС, а след това и новият главен прокурор.

Сега Прокопиев търпи втори провал, макар отново да има частичен успех – ликвидирането на спецправосъдието. Само че властта, начело с лидерите на ПП и ДБ, в областта на съдебната власт имаше за цел – скоростно детрониране на главния прокурор, чрез овладяване на ВСС. Нито едното, нито другото, обаче, се случи. Правосъдният  министър Надежда Йорданова, която много се засяга, когато я наричат „секретарката“ на Христо Иванов, защото е била просто „началник на кабинета“ на министъра, претърпя тотален провал в опита да отстрани главния прокурор по доноси, пасквили и манипулативни внушения, събирани от половин дузина адвокати на олигарси и цели четирима министри, начело с Бойко Рашков. Така Иван Гешев, без особени проблеми, не просто надживя Четворната коалиция, но две години и половина след началото на мандата му, има всички основания да е сигурен, че ще остане начело на българската прокуратура до края на 2026-та година.

Не така стои въпросът с бъдещето на Прокопиевите труженици, начело с Христо Иванов и Надежда Йорданова

И двамата претърпели тотални провали като остриета на войната срещу обвинител №1 и държавното обвинение като цяло. Съпредседателят на „Демократична България“ отчаяно и унизително зове за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната“, защото е наясно, че дори и да успеят да минат прага от 4%, то може да останат и с по-малко от настоящите символични 16 народни представители. Самоизобличителният лайф на Христо Иванов свали окончателно маската му на борец за утвърждаване на правовия ред. Иванов показа, че е просто един колаборционист, за който политическата идеология е поредната банална еквилибристика.

И нейсе, в ефира на „Хоризонт“-а се появила сламката, за която Христо Иванов и Надежда Йорданова се хващат като удавници. Дотам, че министър на правосъдието в оставка говори пълни лъжи от трибуната на парламента – превърнало се в „гербова марка“ на това управление, а партията й разпространява пропагандата срещу врага, подпомагана от медийния монопол на кукловода Прокопиев.

Кой, ако не Пеевски е виновен?

Бившата вече административна ръководителка на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова казала в интервю пред близката до Иванов и Йорданова журналистка Силвия Великова от БНР, че проверките срещу Пеевски и Илко Желязков, стартирали след обявяването им по закона „Магнитски“ от американските власти, били прекратени, поради липса на данни за извършени престъпления. Надежда Йорданова използва момента и от трибуната на Народното събрание, под зоркия поглед на Христо Иванов, изговаря куп клевети и лъжи, но партийният пресцентър на ДБ ги мултиплицира. „Спецпрокуратурата била направила подарък на Пеевски за рожденния му ден“, твърди Йорданова и това било най-голямото доказателство, че ликвидирането на органите на спецправосъдието било правилно. Видно е, че предизборната кампания вече тече, с цената на изкривяването на фактите. Поведението на правосъдния министър, пък бил той и в оставка, е повече от неприемливо, защото то засяга преди всичко независимостта на съдебната власт. И само затвърждава, че Йорданова се оказа не много талантлива труженичка на кръга около Прокопиев.

И все пак, нека припомним фактите. Още в предишния парламент, когато бе само депутат – Надежда Йорданова за кратко бе председател на анкетна комисия по закона „Магнитски“. Още тогава компетентните институции дадоха ясни сигнали, че Пеевски е бил обект на множество проверки, извършвани в различни периоди, които не са установили факти и доказателства за каквито и да е закононарушения. Т.е. Надежда Йорданова още в края на 2021 г. бе запозната с фактите, че няма основания за наказателно преследване на Пеевски. 

По-късно от самата прокуратурата също информираха медиите, че са изискали документи от всички органи на изпълнителната власт, както и от американските власти. Преди седмица, когато бе в Народното събрание, главният прокурор Иван Гешев бе питан многократно, при това точно от колегата на Йорданова и Иванов – депутатът Атанас Славов за резултата от проверките по отношение на депутата от ДПС. Отговорът на Гешев не се хареса на прокситата на Прокопиев – САЩ не са изпратили нищо повече от публично известната информация по казуса с включването на името на депутата в списъка „Магнитски“.

Главният прокурор се съгласи с констатацията на Славов, че сроковете на прокурорската проверка вече са изтекли. Гешев нямаше информация как е приключила. Надежда Йорданова е юрист, макар да дължи професионалния си път най-вече на познантството си с един от адвокатите на Прокопиев. Всъщност и тримата са от Разградския край, но това е подробност. Важното в случая е, че Йорданова би трябвало да е юрист и като такъв, то още преди седмица трябваше да е била наясно или поне да предположи, че проверката отдавна е прекратена. И каква е вината на Пеевски - че НАП, ДАНС, КПКОНПИ, ГДБОП, ГДНП, МВР и кой ли още не го е проверявала, но не е открила данни за нарушения, още по-малко за престъпления. Ако имаше такива, дали за 6-7 месеца на власт, пионките на Прокопиев нямаше да ги използват?

Важното е пропагандата да върви - за сметка на ерозиране на доверието в институции и сриване репутацията на депутата от опозицията. И, ако второ е частен казус, то с последното си стъпване на парламентарната трибуна, Надежда Йорданова показа, че така и не е излязла от ролята си на труженичка на олигархичното задкулисие. Защото държавното обвинение работи с факти, а не защото на някои - като Иванов и Йорданова, много им се иска Пеевски да е нарушил закона. Да, ама не е. 

Толкова, това са фактите, които, обаче, Прокопиев не иска да приеме. Както не искаше да приеме, че друго негово прокси – финансовият министър Асен Василев, бе шамаросан от българския съд, който по категоричен начин отмени незаконните и произволно съставени списъци с физически и юридически лица, за които се твърдеше, че били свързани със санкционираните по американския закон.

Вече няма никакви съмнения – Прокопиев вярва на съда само, когато го оправдае. И в същото време – борците за върховенство на правото Христо Иванов и Надежда Йорданова, много искат българската прокуратура да е бухалка срещу политическите им опоненти. Заради това искат и да я овладеят. Но понеже пак не успяха, пробваха да направят същото с КПКОНПИ, като я превърнат в „квазипрокуратура“. Е и в това се провалиха.

Христо Иванов и Надежда Йорданова скоро ще гледат парламента от „жълтите павета“, защото българите със сигурност ще ги пратят в заслужена и дълга отпуска. Точно заради двойните им стандарти, съчетани с непрестанните лъжи и манипулации. Обсесията им от Пеевски няма как да прикрие, че адвокатите на ментора им Прокопиев – Георги Атанасов и Ина Лулчева, прекарваха с часове в парламентарните зали, за да пробутат приемането на законите за ликвидирането на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, както и да пробват да поставят своя марионетка начело на Антикорупционната комисия.

И да, за разлика от Иванов и Йорданова, Пеевски, ако реши, пак ще е на първия ред и в следващото Народно събрание

За ужас на Прокопиев, който ще дойде в мига, в който американският съд се произнесе по жалбата на депутата за включването му в списъка „Магнитски“ на база на трупаните с години доноси и лъжи от кръга „Капитал“.

И да, правосъдният министър в оставка каза все пак една истина от трибуната на парламента – вярно е, че Пеевски вчера имал рожден ден. Да му е честит!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай