По-високата цена на билет ще стимулира ползването на карти

По-високата цена на билет ще стимулира ползването на карти | StandartNews.com

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимула ползването на карти, които гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, и имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР.

"Центърът за градска мобилност, който ръководи градския транспорт в София, имаше задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика. Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет", каза Фандъкова и допълни, че вероятно следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод.

Йорданка Фандъкова е имала задължително изискване цените на картите да останат същите, а в същото време да се даде реалната цена на единичния билет. 

"Това е важно, за да може да гарантираме на хората, които пътуват всеки ден, възможността да пътуват изгодно. И в момента разчетите показват ясно, че пътуването с едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване", заяви Фандъкова.

По думите и хората, които пътуват с преференциални карти, това е и много по-малко. "Над 60% от пътуващите пътуват с такива карти. Това са карти, за чиято преференция, всъщност Столичната община плаща на градския транспорт около 95 милиона лева всяка година. Тези цени остават, защото за мен е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира", каза още кметът на София.

"Представена е програма за модернизация на автобусния транспорт, която предполага до 2019 г. почти всички автобуси да бъдат подменени и средната им възраст да бъде между 5 и 7 години", заяви още Фандъкова. Предвижда се и въвеждането на нова система за таксуване, която да позволи таксуване за време или за разстояние.

По повод проведеното през седмицата антитерористично обучение в София, Йорданка Фандъкова коментира, че операцията е била важна, но важни са също така изводите. "Всички служби, които участваха трябва да направят анализ и всички заедно да предприемем мерки за отстраняване на евентуални слабости в комуникацията", каза тя.

Относно ситуацията в кв. Стрелбище, където се е барикадирал бивш служител на реда, кметът на столицата заяви, че към този момент продължава операцията на полицията и службите по обезвреждане на този човек. "Надявам се да се справят, така че да няма пострадали. Да бъде изведен човекът, но е важно да не пострадат и околни хора", заяви Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай