Поставяме 3 условия на Македония

Младенов не обвързва ултиматума с подкрепа за Скопие за членство в ЕС

Поставяме 3 условия на Македония  | StandartNews.com

София. България официално постави на Македония три условия за подобряване на отношенията. Това става ясно в писмо на външния министър Николай Младенов до македонския му колега Никола Попоски.

Според говорителя на Външно Ваня Чернева условията са следните: постигането на съгласие по договор за добросъседство и сътрудничество, основаващ се върху принципите на декларацията на двамата премиери на България и Македония от 99-та година, план за задействане на комисии по различни спорни въпроси и третата стъпка е създаване на механизъм за междуправителствени заседания. Тъй като този механизъм е доказал своята, така, ефикасност за задълбочаване на двустранните отношения.

Българският дипломат номер 1 посочва в документа последователното засилване на антибългарски действия и реторика в Македония и растящия брой сигнали за дискриминация срещу граждани с българско самосъзнание. "Наше морално, историческо и политическо задължение е да преобърнем съществуващите негативни тенденции, за да се приближи вашата страна до желаното членство в Европейския съюз", се казва в писмото.

"Ако се гарантира изпълнението на така предложените споразумения, това ще осигури подкрепата на България за евроинтеграция на Македония", пише още Младенов.

В същото време от МВнР отричат това да са условия за българската подкрепа през декември за даване на дата на Скопие за започване на преговори с Европейската комисия. Това е един процес, който е разположен отворено във времето, той не е директно свързан с Европейския съвет през декември, заяви Чернева.

Македонските медии реагират с недоволство на писмото на Николай Младенов. „България представи условията си за подкрепа за ЕС” е заглавието на „24 вести”.

„Младенов пише на Попоски: Спогодби и инфраструктура, пък тогава подкрепа за ЕС” пише МКД.МК.

„Божидар Димитров постоянно обижда Македония”, с това заглавие скопският „Утрински весник” реагира на оценката на българския историк по повод  поставянето на 65-метров пилон на македонско-българската граница. „Защо г-н Груевски не сложи този пилон в Дебър, или в Кичево”, пита Божидар Димитров. „Фактът, че ще бъде издигнат по-висок пилон с тяхното национално знаме е свидетелство за малоценност или, както го наричат там, „Б-комплекс” – българския комплекс на скопияни”, заяви още  директорът на Националния исторически музей пред агенция Фокус. По думите му - фактът, че Македония ще издигне 20 метра по-висок пилон от българския не означава, че ще стане по-голяма и по-силна от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай