Петък,

Порожанов поискал оставка на Мизова от Борисов

От: Редактори, кадър бТВ -
235
Порожанов поискал оставка на Мизова от Борисов
A
A
A

Аз  поисках оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, като решението бе съгласувано с премиера Бойко Борисов, обяви в сутрешния блок на бТВ министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той каза още, че е получил информация на 30 април, че мобилният телефон на Мизова е в туристически сайт за отдаване на къщи за гости. Пред него тя е заявила, че е искала да помогне за къщата за гости в Юндола, но след това е забравила да махне телефонния си номер.

„Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Веднага извиках г-жа Мизова, разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си в сайта и е забравила за това. Този обект функционира като къща за гости, направен е като такъв, има сайт”, заяви земеделският министър.

По думите на Порожанов, работата на чиновниците в  ДФ "Земеделие" е да проверяват внесените проекти и да извършват плащанията по тях. Земеделският министър обясни, че документи за финансиране са подавани два пъти – през 2010 г. и през 2014 г. И допълни, че и в двата периода той не е бил директор на ДФ „Земеделие”.

„По мое време – 2015 г., когато за втори път влязох във Фонда, беше приключило договарянето по приема за туристическите обекти. С моя заповед направихме анализ на проектите, появиха се много нередности – имаше договорени кемпери, каравани. По рибарската програма имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено”, посочи земеделският министър.

„За периода 2011 г. – 2016 г. над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили. Бяха направени къщи за гости с отделни договори, но в една серия – около морето. Веднага се появиха индикатори като едни и същи банкови сметки, поръчители по авансите, доставчици – въпросните къщи за гости бяха разследвани и дадени на прокуратурата. Имаше опит за заобикаляне на правила”, каза Порожанов.

Земеделският министър обясни, че за 62 къщи за гости има наложени финансови корекции в размер на 10 млн. лв., като за 32 имота – собствениците  е трябвало да върнат цялата сума, защото вилите не са ползвани по предназначение.

Междувременно сайтът Бивол излезе с поредна атака срещу министър Порожанов като обяви, че синът му, докато работел в Делойт и туш, одитирал проекти на ДФЗ.

"Категорично заявявам, че синът ми не е бил в екипи, които проверяват фонда", опроверга Порожанов. Той заяви още, че  щом е почнал работа в министерството, се е разбрал със сина си да  не работи по европрограми, свързани със земеделието. Водещият  Хекимян настойчиво на няколко пъти го попита по какви програми работи синът му. Порожанов ясно му отговори, че е завършил в чужбина, работи тук, но не се занимава с агропрограми и няма конфликт на интереси с работата на баща си. 

Атаката към министър Порожанов през неговия син е стара дъвка, която някой от време на време вади. На което министърът обяснява, че няма конфликт на интереси с работата на сина си.

И какво се оказва - че ако си министерски син, трябва да си стоиш вкъщи ли?

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички