Поптодорова: САЩ ни казаха да си свършим работата

Санкциите показват, че хора, които стоят отстрани с богатството си, са досегаеми, каза Безлов

Поптодорова: САЩ ни казаха да си свършим работата | StandartNews.com

САЩ ни казаха да си свършим работата. Това заяви бившият ни посланик в Америка Елена Поптодорова в интервю за бТВ. Тя и Тихомир Безлов коментираха санкциите срещу шестимата българи и 64 фирми по закона „Магнитски”. Това са Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Не мисля, че САЩ ще предоставят информация кой е политическият лидер, подкупван от Божков, трябва да си свършим работата сами, коментира тя. Според Тихомир Безлов "вероятно политическият лидер е първият секретар на комунистическата партия".

„С този акт се показва, че хора, които стоят отстрани с богатството си, са досегаеми“, допълни той. Според Поптодорова темата е стара, колкото българският преход и е началото на една възможност, която се дава на България да се разчисти системата на управление в страната.

„Във всички преговори, които България е водила за присъединяване към ЕС и НАТО темата за правосъдната реформа и върховенството на закона е била основна и винаги чувствителна. Начинът, по който се определя корупцията в България е ендемична корупция. За първи път, откакто проблемът е на масата, имаме едно системно и подредено действие от американска страна“, добави тя.

Безлов определи случващото се като атомна дейност и знак преди извънредните избори у нас.

„Световната банкова система е свързана, така че е много трудно да направите трансфери без американски банки и кореспонденти. Това, което се случва, прави изключително трудно икономическо бъдеще не само на замесените хора и техните фирми, но и на семействата им“, допълни той.

„Мисля, че стъпката срещу Пеевски е била известна. Самият факт, че той не се кандидатира за депутат говори за това, предполагам, че неговата партия е била предупредена“, заяви Безлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай