Попова: Жените лидери са призвани да пазят върховната ценност на човешкия живот

Попова: Жените лидери са призвани да пазят върховната ценност на човешкия живот	 | StandartNews.com

На 29 август 2016 г. вицепрезидентът Маргарита Попова изнесе доклад под мотото „Който с любов ражда човешки живот, той трябва да има и правото да го защитава" пред участниците в международна конференция в Астана, Република Казахстан.

Конференцията е с основна тема „Да изградим свят, свободен от ядрено оръжие". Провежда се на 28 и 29 август 2016 г. и е организирана от Горната камара на Парламента и МВнР на Република Казахстан. На форума присъстват участници от над 50 държави и представители на международни организации, сред които ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Вицепрезидентът подчерта в доклада си пред форума: „Човекът е единственият социален капитал, предназначен да опази земния свят в сложните взаимоотношения между държавите, регионите и във взаимоотношенията човек-бог-природа. Пред нас стои жизнено важният въпрос за изграждане на свят, свободен от ядрено оръжие, което означава свят без войни. В ерата на глобално сътрудничество наша е отговорността да не оставяме за политическите елити пространства, свободни от отговорност". Маргарита Попова припомни, че в основата на Програмата на ООН „Цели за развитие на хилядолетието" до 2030 г. стои човекът и неговото достойнство.

Според вицепрезидента първата и най-важна задача за отговорно поведение днес е да защитим човечеството и XXI век от войни, да работим последователно за премахване на причините за конфликтите и войните, да потушим тлеещите и горящите зони на напрежение, като ясно заявим привързаността си към укрепване и спазване принципите на международното право и като предявим нови отговорности към Организацията на обединените нации (ООН). Необходимо е неразпространяването на ядрено оръжие да придобие статут на универсален международен режим, заяви в изказването си Маргарита Попова. Тя подчерта също, че още от средата на XX век България води политика за използване на ядрената енергия за мирни цели и подкрепя международните усилия за неразпространяване на ядреното оръжие. Ние сме страна по всички конвенции в областта на мирното използване на ядрените технологии.

„В демократичното общество призванието на политиката е да защитава и да утвърждава фундаментални ценности като мира, свободата, сигурността, върховната ценност на човешкия живот", посочи още в доклада си Маргарита Попова. Според нея политическите лидери визионери, които са социална необходимост във все повече общества, се раждат в периоди на опасност, нестабилност и кризи, за да лекуват пропукани или загубени национални идентичности.

Предложението на вицепрезидента Маргарита Попова да бъде учредена награда за личност, която последователно с действия защитава хуманния проект „Да изградим свят, свободен от ядрено оръжие" , получи подкрепа от участниците в конференцията и от президента на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев, който също присъства на форума.

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи пред делегатите и тезата, че не е възможно да говорим за мира, сигурността и ценността на човешкия живот без признаването и участието на жените лидери като двигател на промяната. „Времето безмилостно доказва политическата недалновидност на подобен половинчат подход. Който с любов ражда човешки живот, той трябва да има и правото да го защитава", убедена е Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай