Попова: Науката трябва да достигне до обществото

Попова: Науката трябва да достигне до обществото | StandartNews.com

Ние, българите, и целият ни народ държим на пиадестал знанието, буквите и културата и много вдъхновено всяка година на 24 май пеем за знанието и духовността. И в тази връзка искам да свържа това с факта, че ЕК ни била сложила лозунг за това, че науката и образованието са отговорни пред обществото. Да не слушаме много бюрократичните лозунги на Брюксел, защото науката не е отговорна само пред обществото . . . Ако тя не влезе в правенето на политики за усвояване на знания, науката няма да достигне до него. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на дискусията на "Стандарт" и "БАН "Научните чудеса на България", която се провежда в Големия салон на БАН.

Трябва да има политици, които не да стоят на трибуната, а да ходят на училище, обясни тя.

Тук дойдох с нетърпение, с желание, от едно събитие, което е посветено на млади хора. Нашето училище за политици открива лятна академия. Преди да си тръгна те ме попитаха как държавата стимулира младите хора и аз им отговорих да четат "Стандарт" . . ., коментира Попова.

Вицепрезидентът обясни симетрията между държавата и бизнеса. 

Сред участниците на форума са Ангел Геков, председател на Управителния съвет на Българската банка за развитие, проф. д-р Николай Вълканов, председател на СД на "Минстрой Холдинг" АД, д-р инж. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин", Симеон Пешов, председател на СД на "Главболгарстрой", Радомир Чолаков, изпълнителен директор на "Каолин" АД, и др. Заместник-министрите на образованието проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов. Те представят възможностите за възстановяване на триъгълника висше образование - наука - бизнес, както и перспективите, които дава пред иновациите новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Дискусията се излъчва пряко в ефира на Канал 3, медиен партньор на инициативата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай