Попова: Да предадем заветите на нашите възрожденци на следващите поколения

Попова: Да предадем заветите на нашите възрожденци на следващите поколения | StandartNews.com

Изключително признателна съм за възможността да говоря за родолюбие в исторически храм като църквата „Св. Никола" в град Елена, съхранила спомена за Българското възраждане. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която участва днес в юбилейния форум „Църквата „Св. Никола" – духовно средище на поколения еленчани", съобщиха от пресцентъра на президентството. И уточниха, че събитието е по повод 210-годишнината от възстановяването на православния храм.

Изградена през 16-и век, църквата „Св. Никола" съхранява ръкописи и богослужебни книги от Търновската книжовна школа на Второто българско царство до опожаряването й в началото на 19-и век от кърджалиите. Храмът е възстановен само за 40 дни от гражданите на Елена през 1804 г.

„Повторното изграждане на тази православна църква е доказателство, че можем да се съхраним като народ и че, колкото и трънлив да е пътят към храма, има кой да го извърви, ако следваме заветите на българските възрожденци и успеем да ги предадем на следващите поколения", подчерта в изказването си Маргарита Попова. Вицепрезидентът припомни и историческия принос на град Елена в Движението за новобългарска просвета и борбата за независима българска църква през епохата на Възраждането.

Юбилейният форум „Църквата „Св. Никола" – духовно средище на поколения еленчани" е под патронажа на вицепремиера Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай