По-малък данък печалба за фирмите

По-малък данък печалба за фирмите | StandartNews.com

София. Министерски съвет одобри промени в Законa за корпоративното подоходно облагане. По този начин се разширява обхватът на общините, в които може да се преотстъпва корпоративен данък.

Като община с висока безработица се предвижда да се разглежда община, в която за годината преди текущата има безработица със или над 25 на сто по-висока от средната за страната за същия период. Въвеждат се нови условия за данъчно задълженото лице, което трябва да поддържа през целия данъчен период не по-малко от 10 работни места и най-малко 50 на сто от тях да са заети пряко в извършваната производствена дейност, обясняват от пресцентъра на Министерски съвет.

През целия данъчен период 30 на сто от персонала трябва да бъдат лица с постоянен адрес в общини от списъка с общини, в които за годината преди текущата има безработица със или над 25 на сто по-висока от средната за страната за същия период.

Данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за регионално развитие, ще може да се приложи само след постановяване на положително решение от Европейската комисия относно съответствието му с Насоките за националната регионална помощ за 2014-2020 г.

Предвижда се и промяна, с която непризнатите за данъчни цели приходи и разходи от последващи оценки и от отписване на вземания ще се признават за данъчни цели най-рано в годината, в която настъпи някое от обстоятелствата предвидени в закона. Друга промяна сочи, че непризнатите за данъчни цели приходи и разходи от последващи оценки и от отписване на вземания трябва да се признаят с изтичането на 3 години за вземания с тригодишен давностен срок, а с изтичането на 5 години на тези с петгодишен давностен срок. Инициирано и изменение в обстоятелствата по отношение на данъчното третиране на задълженията.

Предложено е освобождаване на доходи на чуждестранни юридически лица, които са местни лица за данъчни цели на държава членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, от лихви по облигации или други дългови ценни книжа, издадени от местно юридическо лице, които са допуснати до търговия на регулиран пазар, обясняват от Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай