Половин кабинет нищи дюните

Половин кабинет нищи дюните | StandartNews.com

София. Почти половината кабинет днес ще се занимава със скандалния случай около Несебър.
Премиерът  Бойко Борисов, земеделският министър Мирослав Найденов, регионалният - Лиляна Павлова и еко-министърът Нона Караджова ще се срещнат с еко-организации у нас. Те ще обсъдят проверката на сделката и издаденото разрешение за строеж на терена край Несебър.

Скандалът със сделката избухна в последния ден на миналата година. Тогава Тома Белев алармира, че 29 декара дюни са продадени от държавата на 7 пъти по-ниска цена. Също така, че върху защитената територия се строи. Багерите бяха спрени, но загубата за държавата от 3,5 млн. лв. е налице. Заради скандалния случай бяха назначени три комисии, резултатите от работата им се чакат. Все още няма яснота какво ще стане. Борисов обеща да промени и 4 закона. На срещата с екозащитниците ще се обсъдят конкретни предложения. Целта е да не се допускат подобни сделки и строежи в бъдеще.

ГЕРБ ще прибере разликата от препродаването на скандалните земи с дюни в Несебър, за да си купят изборите, каза междувременно Илияна Йотова от БСП по бТВ. Според нея разликата възлиза на около 3,5 млн. лв.

Според Йотова има няколко важни въпроса, които трябва да бъдат изяснени около аферата „Дюнигейт”. Единият от тях е дали има конфликт на интереси, кои фирми са изкупували земите, продължават ли да се внасят заявления за освобождаване на земи от горския фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай