Политолог: Нещо скърца между Промяната и Демократична България

Изборите напролет, твърди Стойчо Стойчев

Политолог: Нещо скърца между Промяната и Демократична България | StandartNews.com

Настоящата ситуация изисква политическо лидерство - човек, който ще е наясно, че ще плати цената за доста непопулярни политически решения, сложна игра в търсене и нагалане на консенсус и поемане на политическа отговорност. Това каза в ефира на NOVA NEWS политологът доц. Христо Панчугов. Според него БСП са осъзнали, че „Продължаваме Промяната” им „отнемат от идентичността”.

"Проблем ще бъде, когато се изправим пред доверието между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, смята колегата му доц. Стойчо Стойчев. Той е на мнение, че всички партии и президентът Румен Радев се опитват да отложат новите избори за по-нататък през следваща година.

Панчугов твърди, че правителство на малцинството минава през две условия - създаване на доверие и разговор за дневния ред, по който ще работи.

Стойчев е на мнение, че работещото и смислено решение е в по-малките партии и то не във всички, и допълни, че „Демократична България” трябва да вземе мандата, да иска да го реализира и да получи подкрепа от ГЕРБ и ПП. Панчугов смята, че този вариант е работещ, но „Демократична България” не са способни да го осъществят.

Доц. Стойчев припомни, че президентът Радев е човекът, който припозна ПП като „хората, които ще дойдат и ще свършат работата”. Според него проблемът е в създадените впоследствие конфликти, сред които този между Радев и ПП.

„Има очакване в обществото за промяна на политическия модел. Това направи и ИТН, и ПП, победители в предишните избори”, каза Панчугов. Той обясни, че вместо да се фокусират върху реформите, които да направят невъзможно харченето на публичния ресурс по начина, по който се харчеше преди това, намаляване нивата на корупцията, невъзможни практики, свързани с конфликт на интереси, те са избрали да се фиксират върху отмъщението и „изчегъртването”.

Политологът смята, че това е довело до изчерпване на разговора за политическата програма. Според него комуникацията се е концентрирала върху темите за прокурора Иван Гешев, за Бойко Борисов, вместо в диалога за реформи. Панчугов твърди, че ПП трябва да дадат работещи политически решения и да излязат от популизма. Ако продължат със стратегията на внушаване, радикализация, отсрещната страна ще отговори със същото и те ще се превърнат в част от историята, смята той.

Изборите ще се проведат през пролетта според Стойчев. Президентът Радев трябва да вземе радикално страна във външнополитически план, но не желае да поеме тази отговорност, каза той.

Според Панчугов данните, че 70% от населението не желае България да изпраща оръжия на Украйна, са „тежка спекулация” и връзката между изпращане на оръжия и влизане в конфликта е манипулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай