Политолог посочи най-голямата грешка на ПП-ДБ

Политическото пространство за компромиси се е свило изключително много, заяви Христо Панчугов

Политолог посочи най-голямата грешка на ПП-ДБ | StandartNews.com

"Политическото пространство за компромиси се е свило изключително много. Това е заради очакванията на избирателите, които партиите създадоха, отгледаха и сега остава да оберат плодовете на това. Шансът да бъде намерено това пространство, в което да бъде запазено достойнството на всички, в името на някакви политически успехи, е много малко, изисква лидерски качества, които много малко политици са демонстрирали до този момент. Изглежда все по-вероятен сценарият за отиване на нови избори".  

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" политологът Христо Панчугов и подчерта, че е крайно време политическото лидерство да даде надежда, да обясни как ще се случат нещата, а не защо няма да се случат.

Единственият изход от ситуацията на паритет между ГЕРБ и ПП-ДБ могат да бъдат някакви конкретни постижения в близките месеци, които да върнат доверието на българските граждани във възможната промяна, смята политологът. 

Според него, ако сега ПП-ДБ кажат, че никога няма да подкрепят ГЕРБ, трябва да кажат каква е алтернативата:

"Струва ми се, че този план все още отсъства. Въпросът е какво правят ПП-ДБ, ако ГЕРБ предложат точно тези неща, които те искат - като политики и като цели. Вероятно ще ги подкрепят, но тогава как точно ще са постигнали целта си ГЕРБ никога повече да няма достъп до публичните ресурси? Не съм сигурен, че подобен сценарий им носи някаква подкрепа. Когато се види, че ГЕРБ постига същото, защо ПП-ДБ да могат да обясняват, че те го правят по-добре от ГЕРБ. И обратно, ако мандатът е в ПП-ДБ и те започнат да правят реформаторски и антикорупционни политики, които биват подкрепени от ГЕРБ, как се обяснява на избирателите, че ГЕРБ са едни лоши хора, но подкрепят точно тези неща, които ще ги вкарат в затвора".

По думите на Христо Панчугов ПП-ДБ са опитали да формулират необходимостта от политическа промяна около клишета, но най-голямата грешка е била да се постави тази политическа промяна в пряка зависимост от две неща - осъждането на Бойко Борисов и смяната на главния прокурор Иван Гешев, които не можаха да бъдат осъществени.

Анти-Борисов мобилизацията не може да надскочи вече събраната подкрепа, смята той.   

"Най-вредното нещо, което се случва в последните години, е подкопаването на доверието на българските граждани в изборния процес, на което трябва да се сложи край", заяви политологът и подчерта, че и ЦИК, и експертите, и самите политици трябва да осъзнаят, че всички печелят от повече доверие в избирателната система и предприемат необходимите стъпки, за да предотвратят хаоса на следващите избори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай