Политолог: Питайте врачка за новия кабинет

Корнелия иска да се пришие някъде, но никой не я желае, казва Юрий Асланов

Политолог: Питайте врачка за новия кабинет | StandartNews.com

*Корнелия иска да се пришие някъде, но никой не я желае, казва Юрий Асланов

- Господин Асланов, кои за Вас бяха изненадващите неща в изборните резултати?

- Двете основни изненади бяха свързани със срива на ГЕРБ и БСП, чийто вот беше под прогнозните очаквания. Изненада бе и по-високият от прогнозираното вот за Демократична България. Има такъв народ не бе изненада.

- Оттук нататък как ще се сформира кабинет?

- За това май ще трябва да попитате някоя врачка. Иначе вариантите са много и най-различни. Засега като че ли надделява предсрочни избори, но това е най-нежеланият вариант и от хората, и от политиците, което е разбираемо. Дали разговорите между парламентарно представените политически сили в новия парламент ще успеят да излъчат кабинет, макар и с ограничен мандат, аз не знам. Нямам представа дали ще успеят да договорят някаква подкрепа за правителство, макар и ограничена във времето. Но това е по-сдобър вариант, отколкото предсрочни избори сега. 

Разбира се, тук е огромен шансът и на президента Румен Радев да влезе в ролята на обединител и да подкрепи парламента за един, макар и краткосрочен кабинет, който да успее да се справи с основните икономически и здравни проблеми. И това да символизира новото начало за разчистване на рецидивите от управлението на ГЕРБ. 

Но аз не знам как протичат в момента разговорите между президента и бъдещите участници в парламента, защото съм убеден, че неофициално са започнали някакви сондажи. Но до края на седмицата или началото на другата ще разберем това. Президентът няма да бави указа за свикване на парламента. И почти веднага ще разберем дали ще има мнозинство за съставяне на кабинет - още при избора на председател на парламента.  

- Някои партии вече извадиха картата за Велико народно събрание?

- Да се свика Велико народно събрание в момента не е възможно. Това може да стане, ако е изготвен консенсусен проект за нова конституция, а такава няма. Освен това трябва да се случи в по-спокойна и по-малко политически кризисна обстановка от сегашната. 

- Кое изигра роля за спада на гласовете и на ГЕРБ, и на БСП. Лявото пространство се оголва в момента?

- То е смешно - виждам, че Корнелия Нинова има желание да се пришие някъде, но никой не я желае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай