Политолог откри провал на съюза между Промяната и ДБ

Според нея моментът за явяване заедно на избори на ПП и ДБ е бил изпуснат

Политолог откри провал на съюза между Промяната и ДБ | StandartNews.com

Оформилата се вече тенденция за ниска избирателна активност ще се запази заради надделяващата апатия от прекалено честите избори и липсата на развитие на ситуацията. Това коментира пред БНР политологът Теодора Йовчева.

Според нея хартиеният вот няма да успее да повиши активността.

В малките населени места разпознаваемото лице, местният депутат е генератор на вот за дадена партия, посочи тя и добави: "Не съм сигурна доколко редовият избирател прави рационална преценка какво е свършил и какво не парламентът. В много по-голяма степен гласуването в България е мотивирано от симпатии, емоционални фактори, демографски, културни фактори. Не съм сигурна, че много от избирателите правят рационална оценка. Наблюдава се генерална апатия и недоверие към представителните институции".

Йовчева коментира евентуалното обединението на ПП и ДБ и местните избори: "Местните може да се окажат фактор, който да стимулира старите партии да се стремят в по-голяма сила да се състави правителство. От друга страна новите партии - ПП и ДБ, биха били електорално по-печеливши, ако не се сформира кабинет. Първо защото при един местен вот биха запазили образа си на претендент, аутсайдер, по-външен на настоящия политически елит и това би им дало бонус в големите градове. От друга страна би било проблематично, ако това обединение са първа сила, защото ако не могат да направят правителство - това ще е още един провал за тях. Вече при съставяне на правителство се отдалечаваме от възможността за ясно партийно правителство".

Няма да има ясна коалиция, която да формира правителство, а по скоро колаборацията между партиите ще бъде скрита зад експертен, технически или друг подобен кабинет, коментира политологът.

Според нея моментът за явяване заедно на избори на ПП и ДБ е бил изпуснат. По думите й в голяма степен двете формации мобилизират вот на една и съща основа – анти-ГЕРБ основа. Тя смята, че ще има трудности при реденето на листите.

Достъпът за нови играчи е отворен, а формирането на правителство не винаги следва ясно установени модели, отбеляза още Теодора Йовчева. Според нея винаги има шанс за нов играч.

И двата референдума са много спорни, изказа мнението си политологът и коментира: "От действията на ИТН по скоро остава впечатлението, че тя има други функции - да бъдат свършени определени неща. Смятам, че този референдум е поредната стъпка в тази посока - за изпълняване на определени ангажименти."

Според нея партия "Възраждане" е постигнала електоралния си потенциал. "Не мисля, че може да се говори за голям ръст оттук-нататък", прогнозира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай