Политиците да не пипат изборния кодекс

Искат повече гласували, а не хората да са здрави

Политиците да не пипат изборния кодекс | StandartNews.com

"Предложенията за промени, свързани с предстоящите избори, не целят да защитят здравето и живота на хората, а да накарат колкото се може по-малко хора да отидат да гласуват, а това е страшно".

Това заяви проф. д-р Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, във връзка с одобрените от пpaвнaтa ĸoмиcия пpoмeни, свързани с предстоящия вoт, които управляващите предложиха да бъдат направени през Закона за извънpeднoтo пoлoжeниe.

Проф. Калинов подчерта, че на ЦИК ѝ се вменява да се съобразява със закон, който е с изтекъл срок на действие.

"Законът за извънpeднoтo пoлoжeниe беше валиден до средата на април 2020-а година. Той е с изтекъл срок", подчерта той.

Според него няма реални противоепидемични мерки в тези предложения, те показват, че целта е да не се гласува масово.

"На политиците не бива да се дава да променят и да пипат Изборния кодекс. Трябва по някакъв начин да се търси друго решение - да нямат право да пипат тази материя, даже да си помислят да пипат. Това е кодекс, не може кодекс да се променя със закон", категоричен е Калинов. 

Бившият член на Централната избирателна комисия обясни, че според Изборния кодекс ЦИК е длъжна да организира изборите, а защитата на населението от епидемията не е в компетенциите ѝ.

По думите на проф. Красимир Калинов на предстоящия вот ще има много ниска избирателна активност, което ще бъде в полза на няколко партии.

"Машините, с които ще се гласува, са стара и много лесно манипулируема технология, която не отговаря на съвременните стандарти. Другият проблем ще е с вписването на резултатите в протоколите - разписките ще се броят ли, или само от паметта на машината ще се взема резултатът. А какво става, ако има разминаване между двете? Все въпроси, които остават без отговор", подчерта проф. Калинов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай