Политическите реакции след отстраняването на Гешев

Отзвук в Парламента

Политическите реакции след отстраняването на Гешев | StandartNews.com

След като президентът подписа указа за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, отзвук имаше и в Парламента.

След като освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор е факт Христо Иванов отново повтори основния приоритет: Промени в Конституцията и максималното ограничаване на правомощията на главния прокурор.

"Иван Гешев започна да прави своите разкрития когато разбра, че политически вече няма бъдеще. Днес Иван Гешев е една добра новина "на трупчета", заяви Христо Иванов, ПП-ДБ.

ДПС реагираха на изказването на Иванов.

"Последните две години само говорят, а ние година и половина ги чакаме освен говорене да влязат и в действия. Представихме проект, все още са в полето на говоренето. Освен празни приказки са нужни и действия", допълни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БНТ.

Още вчера от БСП казаха, че няма да участват в разговори за промените в Конституцията, докато не видят конкретни текстове.

"Конституция ли ще правите? Та вие един елементарен въпрос не можете да решите заедно. Това е правителство на омертата, страха и имунитетите", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Народното събрание няма как да каже на ВСС какво да върши, заяви председателят на правната комисия във връзка с подписания от президента указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

"Дали ще стигнем до конституционни промени в момента, в който процедурата се развие така че да може да евентуално нови реформирани органи да изберат новия главен прокурор, предстои да видим. Всъщност това е и най-важното, което в момента трябва да кажем - да видим дали тези обстоятелства в момента ще променят по някакъв начин мотивацията на другите политически формации за конституционна промяна", каза Стою Стоев.

"Има такъв народ" смятат, че това не е съдебна реформа, защото трябва да се промени цялата прокуратура.

"ПП и ДБ се вкараха в този капан. И като махнаха Иван Гешев трябваше да помислят - след като този ВВС с изтекъл мандат го махна, след като може да го маха, трябва да може да си избере нов, а ако не може - Иван Гешев да се връща", каза още Тошко Йорданов, ИТН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай