Почти 50 секции по-малко ще има в чужбина

Почти 50 секции по-малко ще има в чужбина | StandartNews.com

София. В чужбина ще се гласува в 227 избирателни секции, съобщи говорителят на Министерство на външните работи Димитър Япраков. Подадените заявления за гласуване са близо 84 хиляди, като малко над 11 хиляди от тях са постъпили по електронен път, съобщи агенция Кросс.

Избирателни урни за парламентарния вот ще има в 56 държави, като в 39 от тях секциите ще бъдат разкрити в дипломатическите представителства. В останалите 17 са събрани над 100 заявления за разкриване на секции на други места.

При последните парламентарни избори през 2009 г. секционните комисии са били 274 в 58 държави.

Най-голям брой секции ще бъдат разкрити в Турция - 86. 24 ще бъдат секциите в Испания, българите в Италия ще могат да гласуват в Милано, Неапол и Рим. Българите в Германия ще могат да гласуват в Хамбург и в Магдебург. В други две консулства не е получен изискуемия минимален брой заявления. Такава е ситуацията в Дюселдорф, където са постъпили 95 електронни заявления.

В САЩ ще има 11 секционни избирателни комисии, а за Великобритания - за 12 секционни избирателни комисии, като е възможно две да са в Лондон, където са подадени 3548 заявления. В Афганистан ще има две секции - едната ще бъде в Кабул, където има подадени 80 заявления, а другата - в Кандахар, където са постъпили 150 заявления.

В Македония избирателни секции ще има в Скопие и Битоля.

Говорителят на външно съобщи още, че Бразилия, Бахрейн, Естония, Куба, Непал, Литва, Пакистан и Тайланд не са разрешили да бъдат отворени избирателни секции, защото няма достатъчно подадени заявления или няма дипломатически или консулски представителства на България там.

В други държави като Беларус, Индонезия, Сингапур, Индия, Иран, Казахстан, Либия, Оман, Черна Гора и Узбекистан има разрешения, но няма достатъчно събрани заявления, каза още Димитър Япраков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай