По-строги санкции за купен и корпоративен вот

Социолози и медии влияят на вота, заяви Румен Радев

По-строги санкции за купен и корпоративен вот | StandartNews.com
  • Социолози и медии влияят на вота, заяви Румен Радев

По-строги санкции за купен и корпоративен вот поиска президентът Румен Радев по време на организираната от него среща на "Дондуков" 2 за проблемите на местни избори 2019. Държавният глава събра на една маса представители на ЦИК, отговорните институции и анализатори на изборния процес.

Големите проблеми и предизвикателства са корпоративният и купеният вот. Най-трудно е да преодолеем този вот. Ако погледнем статистиката и докладите от ДАНС, МВР и прокуратурата, няма съществени разлики между местните избори от 2015 и 2019 г., но гледайки всички това, което експертите обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони, заяви Румен Радев. И коментира: "Срамно е това да се случва в европейска държава в ХХІ век". Според президента е нужно категорично увеличаване на тежестта на наказанията. Корпоративният и купеният вот трябва да се третират и като  административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията, посочи Радев.

Социологическите агенции и медиите нарушават поголовно закона по време на избори, смята още държавният глава. "Имаме проблеми със спазване на закона и от социологическите агенции, и от медиите, които влияят на мнението на гражданите. Законът се нарушава поголовно. Това прави впечатление на всички. Дали е съзнателно, или не, има огромни разминавания в екзитпола с действителността, а това влияе на гласа на хората. Това е недопустимо, заяви Румен Радев. И поиска сериозна реакция.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай