Вторник,

Плевнелиев: За мен "у дома" е Югоизточна Европа

От: Failed to load user -
1984
Плевнелиев: За мен "у дома" е Югоизточна Европа
A
A
A

София. За мен "у дома" е Югоизточна Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев пред българо-хърватския бизнес форум, организиран от БТПП и уважен на най-високо ниво от двете страни - държавните глави на България и Хърватия.

На форума българският бизнес се запозна с възможностите за икономическо сътрудничество с най-новия член на европейското семейство - Хърватия.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов в началото на срещата изтъкна, че стокообменът между съседните ни страни е значителен - с Турция 2 млрд. евро, Румъния - 1,5 млрд. евро. С Хърватия обаче търговският оборот възлиза само на 110 милиона евро и затова според БТПП има потенциал за развитие на търговските ни отношения.

ЕС се нуждае от повече динамика и по-малко бюрокрация, подчерта още Цветан Симеонов.

Българският президент Росен Плевнелиев посочи в приветствието си, че и за двамата президенти това е важна среща. Югоизточна Европа да е пример на света и развиваща се по един впечатляващ начин, това е мечтата на двамата президенти, стана ясно от думите на Плевнелиев.

Той изрази мнение, че колкото и да пътува човек, винаги е хубаво да се върне у дома. За нас у дома е региона - Югоизточна Европа, подчерта българският държавен глава.

"Днес границите падат, днес се строят магистрали, железопътни линии, мостове, каза президентът. Регионът никога не е бил в по-добра форма за просперитет", каза Плевнелиев.

"Ние отдавна сме осъзнали, че само заедно можем да просперираме", каза още той и увери, че се радва на всяка фабрика в Хърватия, на всяка фабрика в Сърбия, защото това означава заетост и у нас.

Хърватският президент Иво Йосипович на свой ред също изрази задоволството си, че е в България и от проведените срещи тук. Той също акцентира на взаимния интерес между двете страни. Сътрудничеството според него ще изведе страните ни от тежката икономическа криза.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички