Плевнелиев: Страните от Западните Балкани имат шанс за ЕС

Страните от Източното партньорство на ЕС имат нужда от дългосрочна европейска перспектива, каза президентът

Плевнелиев: Страните от Западните Балкани имат шанс за ЕС | StandartNews.com

Краков. „Страните от Източното партньорство на ЕС имат нужда от дългосрочна европейска перспектива". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Краков, Полша, където се срещна с германския президент Йоахим Гаук. Двамата обсудиха политическата криза у нас и в Европа и решенията за нейния изход, развитието на страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион, както и Източното партньорство на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. Двамата държавни глави ще участват в срещата на президентите от групата „Аррайолуш", заедно с президентите на Португалия, Австрия, Финландия, Полша, Италия, Естония и Латвия. Плевнелиев участва за първи път в среща на президентите от този формат.

Въпросите за гражданското недоволство и политическата конфигурация във и извън парламента у нас, са другите теми на разговор, които са имали Плевнелиев и Гаук. Германският президент е изразил надежда за стабилизиране и постигане на трайно решение на политическата криза в България, уточняват от пресцентъра.
„Германия е голям приятел на България, следи случващото се и ще продължи да работи заедно с отговорните фактори у нас за стабилизиране и за намиране на трайно решение на политическата криза, в която се намираме", обясни Росен Плевнелиев преди да се включи в пленарна сесия на форума в Краков.

Президентът очаква дата за начало на преговорите за членство в ЕС на Сърбия, стана ясно от срещата му с германския президент. „Албания заслужено трябва да получи статут на държава-кандидат за членство в ЕС, тъй като изпълнява голяма част от изискванията, поставени от Европейската комисия, а Черна гора вече затвори първите си преговорни глави", допълни още той.

Държавният ни глава отбеляза също,ч е има положителна перспектива и пред Македония, но когато спазят основополагащите принципи. Един от тях е принципът на добросъседство, обясни още той.

Плевнелиев подчерта, че Украйна, Грузия и Молдова имат нужда от дългосрочна европейска перспектива. Затова предложените Споразумения за асоцииране с ЕС са от стратегическо значение за всички нас, каза още президентът.

„България подкрепя всяка една от тези държави и в рамките на ООН, като активен член на групата „Приятели на Украйна", имахме възможност да изразим категоричната си подкрепа. България ще продължи активно да работи през следващите два месеца до вземане на тези важни решения. Зависи и от тези страни обаче доколко ще изпълнят изискванията и ще покажат с действията си принадлежността си, за да я има тази дългосрочна перспектива", обясни Плевнелиев.

Българският държавен глава ще вземе участие в три тематични дискусии в Краков, които са посветени на кризата в Европа и начините за нейното преодоляване. На тях ще се говори и за стратегическите отношения между ЕС и САЩ, както и за Източното партньорство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай