Плевнелиев: Сътрудничество, не късане на документи

Плевнелиев: Сътрудничество, не късане на документи | StandartNews.com

Раковски. Президентът Росен Плевнелиев призова политическите лидери за смирение, разумен диалог и уважение към гражданите. Държавният глава определи вчерашния Консултатиен съвет за национална сигурност като успешен и заяви, че е изненадан от демонстративно скъсаното в парламента споразумение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Апелирам към всеки един от политическите лидери да не развалят вече постигнатото. Посоката е на сътрудничество, а не на късане на каквито и да било инициативи и документи", подчерта той.

"Нека категорично да е ясно, че като държавен глава аз нося своята отговорност: ще посоча министър-председателя и ще сложа подписа си за всеки един от министрите", обяви Плевнелиев. Държавният глава обясни, че за него не са важни точните кандидатури, а подходът на политическите лидери, за да не се повтори ситуация през 2013 година, когато Плевнелиев бе изоставен от всички партийни водачи да съставя сам служебно правителство.

"Справих се не зле и нацията го оцени. Сега очаквам в следващите седмици да видя отново подхода на политическите лидери - дали ще работят за диалог, надграждане, стабилност или обратното - дали ще видим политическо противопоставяне, което не е е решение", коментира президентът. Той бе категоричен, че служебното правителство ще бъде факт през август и септември, а той от своя страна ще е на висотата на своята отговорност.

"С подхвърляне на кандидатури няма да стане. С диалог и разбирателство ще стигнем много далече", заяви още държавният глава. Допълни, че народът трябва да повиши доверието си към политиците, а това ще стане само чрез диалог, само чрез малко повече смиреност, много повече разум и много повече конструктивен подход.

Росен Плевнелиев призова политиците за повече разум и смирение и похвали Консултативен съвет за национална сигурност във вторник, който по думите му е е задал посока на разум и диалог, а не към конфронтация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай