Плевнелиев очерта 8 правила за добрия политик

Плевнелиев очерта 8 правила за добрия политик | StandartNews.com

Бостън.Пред студентите от Харвард президентът Росен Плевнелиев очерта осем правила, които според него трябва да бъдат водещи за политиците. „Необходимо е да имаш приоритети, да имаш ценности, да създаваш доверие, да търсиш консенсус, да не обещаваш всичко, а само това, което можеш да изпълниш, да търсиш дългосрочност на целите, да имаш свои инициативи и да приемаш инвестициите на обществените средства не като цел, а като инструмент”, каза държавният глава.

Основните проблеми, свързани с преодоляването на икономическата криза, трябва да се решават на национално равнище, а отпускането на допълнителни финансови ресурси все по-често се оказва неработещо решение. Това каза пред студенти в Бостън президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът изнесе вчера лекция в престижния Harvard Kennedy School на тема „Пътища на развитие в Югоизточна Европа: българската перспектива”. Росен Плевнелиев за пореден път заяви, че инвестирането в нереформирани сектори не води до икономически растеж.
В Харвард Плевнелиев открои страната ни като стабилен партньор и добър съсед в региона. България е и една от малкото държави в Европа, чийто кредитен рейтинг е повишен в условия на криза. „В тази ситуация най-важно е да намерим стратегически партньори. Инвеститорите няма да дойдат заради един човек, а ще се установят в България, заради наличието на работещи институции”, коментира президентът. Като стъпка за привличането на инвеститори и за подобряване на бизнес средата Росен Плевнелиев посочи промените в Закона за насърчаване на инвестициите, работата по електронното правителство, както и административната реформа, която е в ход.


Президентът открои и основните акценти в дългосрочната програма „България 2020”, както и концепцията за бъдещия „София тех парк”. „Образованието, науката и технологиите трябва да имат общ фокус”, подчерта отново държавният глава. Запитан с какво България трябва да бъде популярна, Росен Плевнелиев отговори: „Иновации и туризъм”.

В Бостън държавният глава откри и изложба, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Работното посещение на президента в САЩ приключва днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай