Плевнелиев: Москва води хибридна война на Балканите

Плевнелиев: Москва води хибридна война на Балканите | StandartNews.com

Русия води хибридна война на Балканите, насочена към дестабилизацията на цяла Европа. Това заяви пред британския вестник The Independent държавният глава на България Росен Плевневлиев. Държавният глава настоява ЕС и НАТО да направят повече, за да противодействат на руската агресия.

„Най-ефективният и надежден за Русия начин да дестабилизира Европа е посредством Балканите и именно върху него се фокусира Путин - твърди българският президент. - Нашето послание към ЕС, генералния секретар на НАТО, нашите партньори и съюзници от Запада е, че Балканите трябва да бъдат в самото сърце на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за себе си".

Коментарите на българския президент идват след срещата на върха на НАТО на девет държави-членки на ЕС в Букурещ, която се състоя в сряда. Присъстващите на нея лидери изразиха загриженост по повод на това, че „средата за сигурност се влошава" в резултат на „агресивното и непредсказуемо" поведение на Русия.

Плевнелиев посочва, че на 25 октомври уебсайтовете на МС, парламента и ЦИК бяха жертва на кибер атаки. "Посочвайки с пръст към руския президент Владимир Путин, той (Плевнелиев) заявява: "Малко страни в света могат да организират такива атаки", пише "Индипендънт", цитирани от "Сега".

Плевнелиев посочва, че след Кримската криза руски самолети 10 пъти са нарушавали въздушното ни пространство.
Президентът твърди, че основните партньори в НАТО не са били достатъчно убедителни в отговора си на хибридната война на Русия на Балканите. Той също така критикува европейските страни затова, че не са отговорили адекватно на събитията в Близкия Изток и Северна Африка, които заплашват да ескалират.

Плевнелиев обвинява западните лидери, и по-специално тези на членките на ЕС, че са се провалили и не са действали навреме в емигрантската криза. "Пробудихме се твърде късно. ЕС сега трябва да решава рекордно много кризи, но само ги регистрира, а не се справя с тях", твърди той.

Плевнелиев обяснява, че България работи с бежанците единствено според Дъблинските регулации: "Всеки бежанец, дошъл в България ще бъде регистриран. Това не е случаят с Италия или Гърция, нито случаят с Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия". Той твърди, че заради стриктната политика на страната ни бежанците избягват България, която вече е приела 40 000 и очаква още 20 000 до края на 2015 г.

Цялото интервю можете да прочетете на

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-plans-a-hybrid-warfare-campaign-aimed-at-destabalising-europe-says-bulgarian-president-a6734981.html

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай